今日同2個朋友去華星食lunch食到一把火。我唔明點解依加d餐廳鐘意將差劣既服務態度包裝成香港既地道餐飲文化。。。。我想嗌餐見到個侍應係隔離就舉左手講一聲「唔該」,點知佢回我一句「唔好嗌我唔該」。我吓哂,完全唔知點俾反應你wo呀哥,依加諗番真係好後悔果刻冇即刻走人,跟住更加劣既事情就發生了。之後有第二個侍應幫我地落單,都ok既冇乜野。我食素(包括蛋),見到佢餐牌有個飯叫做「養生紅米蛋白炒飯」,佢冇寫明有咩材料,咁我就問佢啦,如果有肉咪叫佢走肉姐,好平常。我:呢個飯有咩材料架?侍應:errr 寫左係果度囉,養生咩。。。紅米。。。蛋白丫ma!我:哦。。。咁有冇肉架?侍應:errr 食齋呀喇嘛果d人都食架!我:咁即係有冇肉架?侍應:你係咪食齋架?我:係呀侍應:咁得啦咁我就嗌左啦。跟住,個飯炒到出黎,係有好多好多好多乾瑤柱係入面,係完全夾唔番出黎果款。我心入面有十萬句粗口,忍住。嗌番落單個侍應黎。我:呢個飯唔係齋咩?點解會有乾瑤柱架?侍應:我都唔知你係咩程度既素!d食齋呀喇嘛果d人都食架。我:但係入面有肉架wor侍應:我都唔知你係咩程度既素!我費時浪費個飯,就食埋去冇叫佢換。咁冇責任感既侍應,

我:呢個飯有咩材料架?
我:哦。。。咁有冇肉架?
侍應:errr 食齋呀喇嘛果d人都食架!
我:咁即係有冇肉架?
侍應:你係咪食齋架?
我:係呀
侍應:咁得啦

咁我就嗌左啦。

我心入面有十萬句粗口,忍住。嗌番落單個侍應黎。

我:呢個飯唔係齋咩?點解會有乾瑤柱架?
侍應:我都唔知你係咩程度既素!d食齋呀喇嘛果d人都食架。
我:但係入面有肉架wor
侍應:我都唔知你係咩程度既素!

我費時浪費個飯,就食埋去冇叫佢換。咁冇責任感既侍應,仲要將個責任推卸俾我,我以後都唔會再黎!!!!!!!!!!