2019-06-14 448 瀏覽
係AMP行街行到肚餓,梗係想搵好野食,點知下午茶時間周圍都好多人等位,排得黎都餓暈,就轉場去附近東廣場。本身對呢個商場唔熟悉,不過有朋友介紹話呢個廣場開左好多餐廳,就抱著到此一遊心態。呢個廣場內嘅餐廳都比較細間,細細一個鋪位只係夠廚房,食客就坐係商場通道,木谷料理係其中一間。兩三張枱凳就放係餐廳門口,食物選擇都唔算少,下午茶都有8款,主要配飯、拉麵及烏冬。我太肚餓,飯係我唯一選擇,就叫左照燒豚肉飯+熱大麥茶($42),而老公就見menu註明「本店湯底,不含味精」,就叫左照燒雞扒拉麵+凍羅漢果水($42),見有小食加,我地就加左4隻煎餃($20)。飲品先到,用細紙杯盛載,呢個可能都係商場特色,見好多細鋪都係用外賣食具器具。我係第一次飲大麥茶,味道淡淡地,飲落都有少少香味,算係一般。不過凍羅漢果水就完全唔得,我同老公都喜歡飲羅漢果,真心覺得太稀,淡而冇味,一d羅漢果味都唔出,比較失望。照燒豚肉飯︰用外賣盤分開上,個膠兜係比一般外賣盒細,豚肉份量少,切到細細舊都易入口,照燒汁係好味,都好香,配飯係一流,但未食完碗飯已經食晒d豚肉。照燒雞扒拉麵︰見到豚肉之後,都預左雞扒唔會多,果然不出所料,雞

照燒雞扒拉麵︰見到豚肉之後,都預左雞扒唔會多,果然不出所料,雞扒都係一般水準,不過不失,而拉麵就有少少驚喜,個湯底比較之下算唔錯,麵量就少d咁,可能因為下午茶掛。拉麵碗亦係唯一冇用外賣碗嘅食物,睇黎應該係呢個鋪頭主打。

4隻煎餃︰等左一陣先到,即煎所以熱辣辣,望落就油左少少,食食下都幾好食,我配飯都OK。老公最鐘意食餃子,對佢評價唔差。我地一致覺得成餐最good係佢。

食完野之後,見到menu有糖水加,我就心郁lu,加左凍紅棗杞子圓肉桃膠($10)。D糖水一直放雪櫃,但食落口一d都唔凍,有少少失望,因為食野食到好熱,諗住俾自己涼快下。味道方面,好稀好淡味,雖然碗糖水配料都ok,但就係食唔出味,真心麻麻地,絕對唔再試。

食物可以,飲品麻麻,而附近環境真係一般,因食食下對面鋪頭開始裝修,又嘈又多塵,呢個價錢食左咁多野,但2個都唔飽,應該有其他更好選擇。
2019-06-07