2016-09-10 1457 瀏覽
放咗工想搵個舒服既地方hea hea,見都好耐無食過西班牙菜,所以就同友人一齊去咗上環哩間西班牙餐廳試試。餐廳位置都偏遠,我地睇住個google map先黎到呢一睇menu,一般西班牙菜既standard dishes都有。於是就order咗三個菜式。首先係上既菜式係黑毛豬串燒。黑毛豬係西班牙菜既重點,所謂就心思思想試吓個串燒,個串燒168得6串,都唔算好平㗎!一上到黎,佢用咗個架裝住,旁邊有個salad sauce加少少辣汁,個汁同串燒係夾既,個豬串都係熱辣辣,應該係岩岩焗起。不過……串燒個樣似係急凍預先pack好,而且,食落真係唔似黑毛豬囉…真係有d失望。我曾經响上環另一間西班牙店食過黑毛豬串燒,係有幾舊黑毛豬豬肉,再串住青椒洋蔥等配菜一齊烤。但今次哩個真係有點失望同覺得唔抵食 !個份量似Tapas多過main !跟住係龍蝦仔蛋餅。名義上係tapas,但食落仲飽過對上既main! 新鮮焗好上碟,有三隻小龍蝦,薯蓉都好creamy好滑,感覺上還不錯! 最後就黑松露金薯Risotto,賣相跟其他餐廳既差唔多。第一啖食落去,咦甜既 ! 原來金薯係日式果d甜薯,所以食落會有甜既味道。雖然本

黑毛豬串燒

最後就黑松露金薯Risotto,賣相跟其他餐廳既差唔多。
第一啖食落去,咦甜既 ! 原來金薯係日式果d甜薯,所以食落會有甜既味道。雖然本人都鍾意食甜薯,不過撈落Risotto食,個人覺得唔太夾囉…佢有忌廉汁,但忌廉汁係甜嘅,仲有會cover咗黑松露既味。我相信點得哩個飯既都係愛黑松露之人,加上甜薯有點覺得畫蛇添足了!

總結,感覺上一般,菜式都略貴之餘味道未達中上水平.....