2019-07-16 182 瀏覽
今日熱辣辣,但難得朋友話想食辣嘢,當然我都會陪佢火辣辣一下哩間食店有好多年歷史(我細細個就已經見佢係到啦) 所以食物質素都穩定。萵芛係我最愛既蔬菜之一,切成絲同麻辣涼拌真係非常刺激又開胃。見好多人都食涼粉,我地反而覺得涼粉好難入味,所以叫咗個涼麵,麵比涼粉更幼身,而且麵粉更容易吸味,麻味辣味都更深層,食慣涼粉既不妨轉下口味。同行朋友話之前食過哩個配搭,都係想食辣但又唔想食酸辣,於是叫麻辣,仲話個湯底有水煮既效果,可惜寫菜既姐姐較生手,加上麻辣湯底並唔係餐牌裡面既選項,要溝通一輪先肯定佢幫我地落單係麻辣,結果第一次嚟到係較淺色既湯,要叫店員換。味道係淡淡既麻辣,餃子有點過熟,用匙羹一"匹"個皮就散,所以無驚喜。串燒牛舌除咗好重孜然味,就係牛騷味,厚度適中,好味涼拌鵝唇,鹹鹹帶少少麻辣,雖然問咗店員都唔係好解釋到鵝唇即係邊部份,因為真心唔覺得我有咁大條咀唇,但爽脆口感,非常值得一試!
今日熱辣辣,但難得朋友話想食辣嘢,當然我都會陪佢火辣辣一下

涼拌萵芛絲

四川涼麵

韮菜豬肉餃(麻辣湯)

串燒牛舌

串燒牛舌除咗好重孜然味,就係牛騷味,厚度適中,好味
涼拌鵝唇

2019-07-14