2010-08-19
慶祝同事生日, 選擇了這裏, 大家在頭痛點甚麼菜時, 仕應推介套餐, 在大家沒有異議下, 就叫了一個八位用的套餐. 三色大拼盆 – 泠盆, 不過不失. 芙蓉三鮮 – 樣子有點似賽螃蟹, 但味道並不出眾, 很普通的菜式而已. 鐵皮宮保明蝦 – 蝦夠大隻, 味道也不錯, 可能我比較喜歡吃甜酸野. 北京填鴨 – 也是普昔通通咁, 唔覺得比別的店子出色, 尤其是餅皮, 唔知點解覺得佢賣相唔得, 黑黑地. 醋溜鮮魚 – 全個套餐最好食呢個, 皮脆, 魚肉夠嫩滑. 加埋惹味的甜酸汁, 好味 紅燒鮑片 - 非常普通 鴨架子湯 – 很清的湯, 冇咩味, 可能這才是沒有味精啦. 炸菜肉末 – 通常是叉子燒餅的餡料, 如果就咁食, 會比較咸, 但好似得咸味, 可能炸菜太多的關係, 食唔到第二樣味道. 叉子燒餅 – 夠鬆脆, 可惜炸菜肉末差左d, 如果唔係, 呢個配搭的味道會更好. 京式甜品 – 甜品係高力豆沙, 可能枱枱都係高力豆沙, 所以整定好多, 我地果碟可能咁啱放耐左, 唔熱,, 外表已經唔係好漲, 所以都係麻麻地.整體來說, 只可以用不過不失來形容, 味道尚可, 都唔可以叫做差. 可能食慣了京菜,
三色大拼盆 – 泠盆, 不過不失.
紅燒鮑片 - 非常普通
鴨架子湯 – 很清的湯, 冇咩味, 可能這才是沒有味精啦.
整體來說, 只可以用不過不失來形容, 味道尚可, 都唔可以叫做差. 可能食慣了京菜, 習慣了它的味道, 所以唔覺得有任何驚喜.