2016-04-16 1247 瀏覽
今日去完拜山,就去左流浮山食海鮮。我地就揀左瀨尿蝦、鮑魚、奄仔蟹和蘇鼠斑呢幾樣海鮮。另外再叫左兩樣小菜 - 生炒排骨和蒜蓉炒菜心。野食方面就一般般啦,不過員工服務態度就好好,好有禮貌對待客人。當客人碟上都放滿了蟹殼、蝦殼,員工會主動替客人換碟,而且環境方面都較乾淨,令人都有舒適既感覺。椒鹽瀨尿蝦就十分彈牙,椒鹽味道剛剛合到好處,而且唔會過咸,亦唔會太辣。鹽焗奄仔蟹方面鹽焗味道夠甘香,蟹肉夠新鮮又鮮甜。果皮蒸鮑魚就一般般啦,唔夠軟腍,而且味道唔夠濃郁。清蒸蘇鼠斑就不過不失,可能魚比較大,有一斤以上,肉質就唔夠嫩滑,不過由於蘇鼠斑係深海魚,所以魚味都比較濃郁。生炒排骨方面,糖醋過酸,而且排骨又大又肥膩,唔太適合怕酸既人食。蒜蓉炒菜心方面,菜心就比較老,對於老人家就比較難咀嚼。
鹽焗奄仔蟹方面鹽焗味道夠甘香,蟹肉夠新鮮又鮮甜。
果皮蒸鮑魚就一般般啦,唔夠軟腍,而且味道唔夠濃郁。
蒜蓉炒菜心方面,菜心就比較老,對於老人家就比較難咀嚼。