2021-05-28 374 瀏覽
疫情關係,大家都冇得去日本,會有些懷念以前在築地及豐州市場晨早流流排隊食魚生飯的時光。睇到最近訪問,喺大角咀開咗一間買新鮮直送吞拿魚魚生飯的專門店,我這個日本控怎麼可能錯過呢?趁放假,來搵食。地方唔難搵。店面地方不大。這間店早排很火紅,真係要8:00朝頭早嚟食先至有機會食到,而家就唔使, 11:00嚟到都仲有機會食到。餐牌裏有很多種不同嘅款式,大部份都係吞拿魚不同的部位。我就點了3號。食後感:Ok 還可以,一食就知唔係急凍貨。赤身、中落ち、中トロ、大トロ都係合乎應有的味道,可是大トロ,雖然有入口即溶的感覺,不過有筋。我唔鍾意有筋,因為會影響口感,入口即溶就不能產生連貫性。香港地真係要一些高級壽司店先至有機會食到冇筋嘅大拖羅。總結:不過不失,但一定唔需要晨早8:00來試。可能最近也食過不少的吞拿魚刺身,覺得並沒有預期中那麼出色。市面上一些有質素的壽司刺身店也可以做到類似的質素。如果大家有空閒時間,或者路過嘅也可以試吓嘅。

トロ