2021-02-27
最近各大五星級酒店都陸續開設pastry pop-up,位於尖沙咀嘅Ritz-Carlton都唔例外😍當日情人節咁啱去開見到,有各款牛角包、英式鬆餅、Cro-dough (牛角包x冬甩)、蛋糕等等選擇,即刻大手入貨!不過發現原來情人節係pop-up最後一日,但係仍然可以上網先預訂,再到Ritz-Carlton內嘅cafe 103攞😆~麵包即日新鮮製造,由擔任左約九年嘅主麵包師傅Alan Or 負責,佢曾經係多間大酒店擔任烘焙麵包嘅崗位㗎,來頭都唔細💖。.當時冇做足資料蒐集就買咗,發現原來佢哋有個特別嘅麵包叫做laminated baguette,糅合左牛角包同埋法式麵包,切開baguette會見到好多層次,可惜當時冇買到🥲,如果大家想買可以試吓。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Cro-Dough (milk tea) $38 (3/5)雖然冇買laminated baguette,但都買咗呢款牛角包同冬甩嘅混合版,表面會有層朱古力glaze,切開會見到一層層牛角包嘅層次,中間再夾雜着少少奶茶吉士。其實呢個新款麵包最近都越嚟越多地方推出,但真係第一次食😆。自己覺得比起普通牛角包相對實,冇咁酥化。另外內
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
其實呢個新款麵包最近都越嚟越多地方推出,但真係第一次食😆。
自己覺得比起普通牛角包相對實,冇咁酥化。
另外內裏嘅奶茶吉士味都唔夠突出,亦有啲少,冇想像中咁出色。
另外見佢仲有caramel, vanilla, plain選擇,唔知會唔會好啲呢🙈。
Cro-Dough (milk tea)
☞ Croissant $28
♥ Pumpkin (4.4/5)
Pumpkin croissant
♥ Almond (3.5/5)
Almond croissant
♥ Chocolate (4/5)
Chocolate croissant
成日都覺得牛角包🥐係最能測試到麵包師傅嘅功力。
每一層酥皮都非常薄,一咬開內裏嘅蜂巢幾靚,口感唔錯,唯獨係覺得牛油味可以再重手啲(可能自己偏向鍾意邪惡款式)。
挑選左三款口味,當中南瓜真係非常有驚喜🥰極多嘅南瓜吉士醬,但冇整腍到個牛角包,而且南瓜味非常突出,好真實,好香甜,大推💖💖💖!
杏仁就因人而異,係有好重杏仁霜嘅杏仁味🥶我自己極之討厭,但係朋友鍾意就覺得唔錯。
朱古力就算係經典款式🍫都係內裏包住左條朱古力,正正常常。
☞ Scone $38
♥ Plain (4.2/5)
♥ Raisin (4.2/5)
質素幾好,係好正宗嘅英式鬆餅☺️。
又大又靚嘅外型,裂痕位做得好好,容易分開,搽上提供嘅clotted cream & blueberry jam。
口感紮實少少但唔太黏口,焗返熱後表面微脆,仲富有奶香。
不過就唔係好重牛油味極度酥化嗰種,視乎個人喜好。
Scone
☞ Cakes $58
♥ Green Tea Raspberry (4.1/5)
一向對於酒店嘅抹茶產品都唔係有太大期望🙈因為通常偏外國口味,會甜同假啲。
不過呢款算唔錯👌🏻抹茶味有少少甘,當然就唔及日本嗰種,但以法式甜品角度黎睇都算合格。
表面係慕絲口感,內裏有輕盈嘅蛋糕,再加上酸酸地嘅紅莓醬,成個口感味道平衡得都唔錯。
Green Tea Raspberry
Green Tea Raspberry
♥ Praline Chocolate (4.2/5)
呢個就係金沙口味😂,對我呢啲榛子朱古力控嚟講,好難會唔好食。
有香濃嘅朱古力榛子味,再配上底下嘅脆脆、牛油餅乾,朱古力愛好者一定會愛上!
Praline Chocolate
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: NA
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
一次過試咗佢多種唔同嘅pastry、蛋糕,自己覺得不過不失,守護到五星級大酒店嘅美譽,但未至於好大驚喜。價錢話平唔平,話貴又未至於最貴嘅,鍾意麵包嘅尚可一試,最推薦係南瓜牛角包,呢款就真係比較少見而且好出色🥰另外有興趣嘅朋友都可以試吓佢哋新研發嘅laminated baguette。
不過服務方面,當日嗰個員工好似比較新手,所以等咗好耐先齊啲包,而且出單有啲錯漏,而五星級酒店來講有少少失望🙈。