2014-08-11
自從體檢驗出有脂肪肝,家母每朝都會為小肥煮製健康美食帶返公司食。點知細佬有一日,朝早忙著出門口之際,竟然大頭蝦到遺留咗份午餐喺屋企,嗰日除咗激嬲咗媽咪之外,中午當然係要落街搵野食啦 !結果就同靚仔經理求其去咗附近一家茶餐廳「金裝燉奶佬」,食咗份午市套餐。灣仔道嗰間「金裝燉奶佬」同其位於福和街間分店o既間隔差唔多,感覺好方形,大多以兩至四人枱為主。散座黃色o既厚墊櫈令餐廳望落去更光鮮明亮,而且亦都幾好坐,不過最好可以坐到卡位,享用更多o既私人空間。燉奶佬地方雖然談不上一塵不染,但總比一般茶餐廳乾淨企理。店內o既伙計大多為後生仔女,態度唔可以話十分友善,不過手腳都算快。午飯時間只有一個鐘,所以我地每人都係叫咗份精選午餐。 精選午餐之白汁野菌雞皇飯($41):白汁野菌雞皇飯可以話係不過不失,野菌爽脆,雞胸件一啲都唔嚡,只係層外皮有少少硬,白汁味道香甜,問題係個汁杰得滯,同埋整體唔夠熱。 精選午餐之餐湯:中湯為老火湯,西湯則為羅宋湯,睇相就知兩款都幾油,而且好浠,又冇乜料,早知叫杯咖啡飲好過 。「金裝燉奶佬」午市主要做附近寫字樓工作人士o既生意,地方比一般茶餐廳較為舒適,食物質素唔算好
午飯時間只有一個鐘,所以我地每人都係叫咗份精選午餐。 精選午餐之白汁野菌雞皇飯($41):白汁野菌雞皇飯可以話係不過不失,野菌爽脆,雞胸件一啲都唔嚡,只係層外皮有少少硬,白汁味道香甜,問題係個汁杰得滯,同埋整體唔夠熱。 精選午餐之餐湯:中湯為老火湯,西湯則為羅宋湯,睇相就知兩款都幾油,而且好浠,又冇乜料,早知叫杯咖啡飲好過 。 「金裝燉奶佬」午市主要做附近寫字樓工作人士o既生意,地方比一般茶餐廳較為舒適,食物質素唔算好突出,或特別美味,只可以話係尚可以接受,服務及收費亦屬正常。