2015-12-12
星期五晚約朋友食飯要搵地方真係好難,搵左好耐先搵到呢間booking仲未full,book左7點去到仲有好多吉位,一去到就入得,唔使等位。之前已經上openrice做左功課,知道set dinner大約要二三百蚊,不過今次去到發現menu唔同左,多左好多唔同價格嘅主菜選擇,最平嘅$88都有,加$35就可以有set,包salad/soup同drink(之前係salad同soup兩樣都有,依家價錢平左就變左二選一,而且將貨就價,冇左黑松露蘑菇湯,見人地食沙律都係得撮菜)不過飲品就多左好多選擇,可以喺coffee同tea入面任揀(凍飲或tropical drinks就要再加錢) dessert係唔包的我揀左是日嘅tomato cream soup,份量唔多,入口幾濃稠,飲到碗湯係用左好多番茄打成,好似仲加左啲洋蔥?不過就唔夠creamy,而且對我嚟講酸左少少,但作為appetizer都幾開胃主菜我揀左sea urchin risotto w/ cod roe & zucchini原本幻想個risotto用海膽煮之餘,仲會有幾片海膽放係上面,結果嚟到證明我諗多左,只係有一堆蟹籽係個risott
book左7點去到仲有好多吉位,一去到就入得,唔使等位。
加$35就可以有set,包salad/soup同drink
而且將貨就價,冇左黑松露蘑菇湯,見人地食沙律都係得撮菜)
入口幾濃稠,飲到碗湯係用左好多番茄打成,好似仲加左啲洋蔥?
結果嚟到證明我諗多左,只係有一堆蟹籽係個risotto上面 XDDD
個risotto顏色好深好啡,唔知究竟用左幾多"真海膽"去煮呢?
入口個味道真係好有海膽味海水味!!不過太濃味了,愈食愈鹹...
食到後期我已經唔記得咩係海膽味,只記得鹹味....
好彩佢鹹得嚟唔係好重味精嗰種鹹,所以唔會話好口渴,
而且有啲比較清新嘅翠肉瓜粒同黃色一條條應該係醃蘿蔔絲中和一吓個味道
加埋脆卜卜嘅蟹籽,食落口感豐富
不過我嫌個risotto太軟,冇左煙煙韌韌又帶點硬度嘅口感
飲花茶一向俾人好elegant同relaxing嘅感覺,
不過呢度用嘅杯同茶隔都走型格路線,同杯入面飄住嘅幾朵玫瑰形成有趣嘅對比
蜜糖味比較淡,玫瑰味就慢慢滲出嚟
都好,因為我好怕啲太甜嘅飲品或者蜜糖,甜到你飲完杯野仲要再飲返幾啖水過口,
依家呢杯個甜度就剛剛好
星期五晚尖沙咀食西餐dinner要呢個價算合理,
不過食物份量偏小,質素亦一般,
如果包一個細細地嘅甜品,或者叫set可以優惠價加正常size甜品就更好
(佢地依家唔包甜品,但會留低一個menu係檯,提你可以叫甜品)
講真,尖沙咀周圍咁多野食,要食甜品大把選擇,點解食完個set dinner仲要再幫襯你?
所以結果我地都係冇叫甜品就埋單走人了
整體嚟講,環境唔錯,不過食物質素普通,未必會有下次