餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2022-12-10 566 瀏覽
約咗個多年無見嘅朋友,因為佢在國外生活,所以梗係要去搵中菜食,始終喺外國,很難搵到好嘅中菜餐廳,因為好多酒樓都無位,所以最後去咗翡翠拉麵小籠包。我哋叫咗小籠包、蘿蔔酥及小食拼盤(鎮江肴肉、甜醋茄子、雞絲粉皮同川辣皮蛋豆腐)。小籠包皮薄多汁,今餐最好食的!上湯好有鮮味,肉香嫩滑,點上香醋更滋味,味道更有層次。蘿蔔酥就比較失望,酥脆感係有的,不過油味較重,調味比較寡,蘿蔔份量奇少,味道淡,唔清甜。小食拼盤中特別鍾意甜醋茄子,味道酸甜開胃。鎮江肴肉都唔錯,達標。但雞絲粉皮嘅粉皮則太厚同唔夠煙韌。整體嚟講都自唔錯,不過略嫌有少少貴。

整體嚟講都自唔錯,不過略嫌有少少貴。