2017-02-18
OT夜咗喺公司嗰頭四圍搵食,記得某一晏晝同同事叫咗個四人餐全部菜式都好滿意,今晚獨剩一人就膽粗粗返嚟再回味。時近22:30仍然高朋滿座,眼見人人都係叫差唔多嘅菜式我就嚟館新嘗試叫啲冷門啲嘅小炒嘢啦!平時無人陪我食苦瓜今次就先叫碟涼瓜炒牛肉加個鹹菜炒豬肚啦!點知過咗一陣佢拎咗一湯碗胡椒豬肚湯擺低,其實我心入面本來係想叫喱味但由於太過清醒理智嘅關係,也不得不叫伙記換返碟炒嘢俾我啦!斷估喱類熱門招牌菜式佢唔會成碗倒咗咁折墮嗎?跟住戲玉嚟喇…佢拎咗碟炒好咗嘅涼瓜炒牛肉…走牛肉至問我「無牛肉有無問題?」換著任何人都唔會話「無問題」咁大方吧!但問題係佢問著我依類環保人士,立場上唔希望因為落錯單或人為錯誤而造成大量廚餘浪費,而且佢已經炒好咗先嚟問我我亦唔想叫佢換第樣再炒一次,萬一OverCooked我咪攞嚟衰?算啦!成23:00如果再轉相信唔會有人會要我唯有捱義氣要咗佢啦!豈料部份切得比較厚身嘅炒得唔夠火喉,苦唔緊要但係個心生得滯真係接受唔到,今鋪真係瀨曬嘢叫埋曬啲冷門嘢玩自己一鑊。過程中我只係唔明白,落單時清楚俾埋餐牌上菜式嘅Num把廚房都可以搞得錯係湯定炒嘢!佢俾錯我嗰樣價錢貴$30蚊我其實可以
跟住戲玉嚟喇…
過程中我只係唔明白,落單時清楚俾埋餐牌上菜式嘅Num把廚房都可以搞得錯係湯定炒嘢!佢俾錯我嗰樣價錢貴$30蚊我其實可以照食但係唔想咁易妥協屈服囉!到嗰碟炒好咗至同客人講無牛肉無啦啦變咗食齋成個口感當堂差曬,佢夠鑊氣都話呀炒到半生不熟咁,我座角落單丁卡位冷氣唔算大點解食唔夠五件成碟嘢咁快就放涼雖然味菜有個涼字啫!碟鹹菜豬肚啲鹹菜就偏淡要靠辣汁稍為托返起個味否則都唔知食梗乜,唯一最可取嘅仍然係豬肚依啲熱門食材係夠水準之外,感覺廚房同伙記之間協調不足令食客引起混亂同尷尬,上次嚟叫凍飲強調講明要「走膠飲管」因我自備不鏽鋼飲管都擺定喺枱面但伙記都無跟足指示走筒,陷我依種完全唔用即棄餐具嘅環保人士於不義迫人破戒,如果我叫少甜少冰係咪廚房又扮聽唔到照舊機械式咁出Order呢?機會嘅嘢俾兩次已經係人至義盡,今次一個人嚟食被忽視到如此程度就算埋單你平得幾蚊俾我…就算你平一半俾我我成個過程都係食得十分之不愉快,希望店家能作出改善否則第三次嘅時候再重複犯錯定必將被列入黑名單之內,即使其他招牌菜幾好食都好,一個客都係客,廚房先斬後奏之舉實在唔要得。