2020-11-21
同太太買咗半島酒店staycation package,包早午晚三餐。晚餐安排在嘉麟樓。約七時到達嘉麟樓,酒店職員殷勤款待。由於 staycation關係,晚餐是指定菜式。 頭盤先上蜜味叉燒及醉雞。叉燒半肥瘦,有咬口。但蜜糖味道可以多少少。醉雞嫩滑,但份量卻非常少。跟著係蟹肉魚肚羹及鹹蛋黃炒蝦球。魚肚羹嘅蟹肉份量非常多,羹嘅味道非常鮮甜。蝦球極度彈牙,鹹蛋黃份量重手,食落有點滯嘅感覺。再上野菌扒時蔬及松露帶子炒飯。前者普普通通,但炒飯卻很不錯,飯粒乾身,粒粒分明,松露味突出,帶子嫩滑,份量卻非常少。甜品係湯圓紅豆沙及美點雙輝,味道合格有餘。值得一提嘅係前菜小食琥珀合桃,非常出色,食到我唔停得口。聽聞嘉麟樓係米芝蓮一星推介食肆,可能由於自己要求高,今次菜式嘅味道只屬中上。值得一讚係酒店職員服務真係非常好,果然係五星級酒店。
甜品係湯圓紅豆沙及美點雙輝,味道合格有餘。
值得一提嘅係前菜小食琥珀合桃,非常出色,食到我唔停得口。