2019-09-14
今次去The ONE 的利寶閣食中式自助晚餐,去到幾旺場熱鬧都幾多人食💦,剛好是片皮鴨牛柳粒主題的放題,全部都是即叫即做,餐紙50款任點任食的中菜,及2款每位各一份的大蝦天使面及佛跳牆環境就是一個開揚的婚宴的場地,仲有海景睇,店內燈光柔和有調,座位亦寬敞舒適🆒,餐廳自助晚餐提供的食物款式很多,花多眼亂,不錯的是片皮鴨熟食和甜品都同樣出色👍.仼食自助放題,戰線極長,我1900PM入可2100PM先完畢,可以慢嘆而食.*佛跳牆足料鮑魚花膠香菇,味道香濃豐富,相信煨制時間不短有火喉😊*大蝦天使面蝦的體積絕對是幾大隻,味道很鮮甜,天使面忌廉Creamy香滑*北京片皮鴨烤鴨隻隻色澤都好靚,即烤至透嘅鴨胸皮,油香滿溢,配上餅皮熱辣辣食就最好呢*香煎牛柳粒牛柳粒很鬆軟和嫩滑,味道仲很惹味,最好叫碗飯食喇~*避風塘肉蟹避風塘香蒜辣椒粒甘香搶口,蟹肉結實甜美,鮮度稱心😍*玻璃咕嚕肉咕嚕肉外皮酥脆,內裡鮮嫩,味道酸甜可口*五香牛展牛展被炆至軟綿容易入口,咀嚼一點也不費力,五香料較重*瑤池貴妃雞雞肉酥嫩,酒香撲鼻,而且唔會好肥,不錯*甜品 楊枝甘露 榴槤布甸比較突出的是 楊枝甘露,味道帶微酸, 芒果味道清甜
及2款每位各一份的大蝦天使面及佛跳牆
*佛跳牆
足料鮑魚花膠香菇,味道香濃豐富,相信煨制時間不短有火喉😊
*大蝦天使面
*北京片皮鴨
*香煎牛柳粒
牛柳粒很鬆軟和嫩滑,味道仲很惹味,最好叫碗飯食喇~
*避風塘肉蟹
避風塘香蒜辣椒粒甘香搶口,蟹肉結實甜美,鮮度稱心😍
*玻璃咕嚕肉
咕嚕肉外皮酥脆,內裡鮮嫩,味道酸甜可口
*五香牛展
牛展被炆至軟綿容易入口,咀嚼一點也不費力,五香料較重
*瑤池貴妃雞
雞肉酥嫩,酒香撲鼻,而且唔會好肥,不錯
*甜品 楊枝甘露 榴槤布甸
比較突出的是 楊枝甘露,味道帶微酸, 芒果味道清甜,柚子微酸開胃,叫了6-7碗,質量不錯~
榴槤奶凍,布甸夠滑清新,榴槤香濃香濃可口,香濃與清新感互相沖撃味蕾~ .