2024-10-13
第一次到聯和墟逛街和遊歷。行去聯和墟翻新咗的街市,雖然比想中細,但都好新淨。感覺良好!我都幫襯買了一盒自家農場種植的秋葵同埋本地自家農場種植的番薯。晚上看了電影「再見👋🏻福寶」,便在附近逛逛,考量今晚吃什麼晚餐。結果,見到一間拉面店外。排了8人左右。便心思思都跟著偷偷看一看這間店是食什麼?原來是日本拉麵!店內不算大,很有日式氣氛,而且見到裏面嘅食客吃得津津有味。於是我們也跟着排隊。一入店內,便見到煮食台有兩個超大型嘅樽,裏面放滿了青梅。原來是老闆娘自家釀製的青梅酒。!很有心思呢!我們看一看了餐牌,點了這裏的招牌拉麵——「爵士拉麵🍜」,及「叉燒拉麵」我們分別點了味噌湯底及醬油湯底。另外爵士拉麵,加咗少少錢轉左糖心蛋。糖心蛋好滑,好好味!拉麵嘅軟硬度適中,有湯底及味噌湯底都好好味!叉燒的份量,亦比我預期中多,味道👅也不俗!可是,叉燒比我預期中有少少乾,但是都依然算是好食的!比起外面一啲大型嘅拉麵我覺得呢一間算好唔錯嘅小店。性價比都好高!值得推介!
原來是日本拉麵!
我們分別點了味噌湯底及醬油湯底。
另外爵士拉麵,加咗少少錢轉左糖心蛋。