2019-03-10 74 瀏覽
日本菜算係香港人最鍾意嘅菜式之一,基本上去到邊都會搵到日本餐廳。連鎖嘅日本餐廳亦越開越多,不過有心、高質、抵食嘅日本餐廳就要用心搵!星期六晚同男朋友咁啱嚟到天水圍,一於試吓位於天澤商場嘅千葉鳥!餐廳嘅位置都容易搵,喺天逸站隔離行幾步就到。係一個屋村商場嘅一樓。我哋大概七點半去到,都有人等緊位的,不過好快就有得入座!餐廳雖然唔算大,但係裝修得好靚好有心思,而且座位都夠闊唔會坐得辛苦。特別一提有一啲大嘅卡位適合一家大細一齊坐!坐低之後打開Menu第一個驚喜:原來除咗日本菜之外,千葉鳥仲有新鮮生蠔提供!不過今日我哋專心試食日本菜,所以冇特登嗌生蠔。日本菜式都好多選擇,前菜冷盤、串燒炸物、手卷飯卷壽司刺身、烏冬拉麵飯、窩物等等。兩個人我哋簡單嗌左幾樣野,等我逐一介紹:鹽燒三文魚鮫:餐牌入邊有「鹽燒三文魚頭($62)」同埋「鹽燒三文魚鮫($58)」,其實掙扎左一陣,因為價錢爭小小。不過最後唔想失儀態(笑)所以嗌呢個簡簡單單試吓先,點知嚟到之後好後悔!!因為實在太好食了,呢個部位唔係個個都識得食,覺得好似食魚骨,但其實好滑好鮮甜。仲要千葉鳥夠新鮮,又煮得啱啱好,真係好好食。後悔係因為其實應該嗌三文

鹽燒三文魚鮫

鹽燒三文魚鮫:
餐牌入邊有「鹽燒三文魚頭($62)」同埋「鹽燒三文魚鮫($58)」,其實掙扎左一陣,因為價錢爭小小。不過最後唔想失儀態(笑)所以嗌呢個簡簡單單試吓先,點知嚟到之後好後悔!!因為實在太好食了,呢個部位唔係個個都識得食,覺得好似食魚骨,但其實好滑好鮮甜。仲要千葉鳥夠新鮮,又煮得啱啱好,真係好好食。後悔係因為其實應該嗌三文魚頭!

牛油果軟殼蟹反卷:
軟殼蟹最怕就係擺耐咗,淋哂。千葉鳥嘅軟殼蟹新鮮炸出嚟,夠晒爽脆香口。配搭牛油果沙律醬同蟹子,好食!

千葉鳥特選大大粒魚生飯:
一般魚生飯都係得幾片魚生好多飯⋯⋯但係呢碗魚生飯真係不得了!你有冇試過魚生同飯差唔多一樣咁多
呢個價錢,有呢個質素同份量,都真係難搵!入邊有玻璃蝦、三文魚、吞拿魚、希靈魚、海膽、玉子、櫻花魷魚、芥末章魚、魷魚片等等。好食!

火炙左口魚背壽司+  火炙三文魚醬油漬壽司

火炙左口魚背壽司+火炙三文魚醬油漬壽司
左口魚係我超級鍾意食嘅刺身,不過就算係好出名嘅大型連鎖壽司店都未必整得好食。一個唔小心會好韌,咬唔開。千葉鳥整得好食!三文魚都唔錯。

總結:
已呢個價位來講係非常好嘅日本餐廳!無論係環境、服務、味道都非常滿意!最後我同男朋友都食得非常滿足!希望有機會再試其他菜式~
2019-03-09
鹽燒三文魚鮫