2017-12-08
放假食埋晚餐先回家,上網搵咗呢間新開嘅星馬菜餐廳!在一橦餐飲大廈內!我去到5點幾近6點!唔使等位!彩藍彩綠及藤織椅,顏色好搶眼精神!桌椅唔算迫,剛好未過下午茶時間,店員幾nice,會介紹食物同幫我唸下點樣叫先至抵(我揀嗰款撈麵剛好是日特價)食物好快到!枱面放晒餐具,茶杯有公雞杯有特式!枱面放保溫壺,所以茶好熱!茶係麥茶,好香麥味,正!午餐:熱薏米水:薏米煲得稔,味道偏甜,好濃香薏米味!好味鮮蝦干撈麵($58)可以揀油麵或扁麵,份量唔大,對我來講剛剛好!去殻中蝦爽口鮮甜,豆卜索晒汁,芽菜係星馬肥肥胖胖,芽菜味濃又爽脆,扁麵店員形容似車仔麵粗麵,我食似扁意粉,有啲咬口,好味!啲醬汁似浠啲嘅黑醬油!濃香好味!跟麵嘅湯夠熱,有淡淡椰子雞味!好味!米紙脆春卷(跟餐加$22)熱到辣咀,米紙比春卷皮有咬口!木耳碎好多!雖然淡口啲,味道清爽,點埋甜酸醬剛好吊味!好味!兩個店員(一男一女)都好健談,又主動同食客傾下偈,攞啲辣椒醬出來叫食客試,感覺熱絡!水準不錯星馬菜!廁所幾乾淨!
午餐:
熱薏米水:薏米煲得稔,味道偏甜,好濃香薏米味!好味
水準不錯星馬菜!
廁所幾乾淨!