2017-01-15
睇開openrice,見好多人介紹呢到既魚旦河粉,其實dee都差唔多每幾個月都會因為唔同原因飛下,咁好多時出呀公既就食大快活焗豬或者去東涌食,食自己既就梗係入lounge抖下食下野,呀dee有張Ae同國泰聯營卡,每年好似無數次?使用,仲可以用黎儲下里數(但是儲里數覺得其他卡好d)今日就十二點機,梗係食少少野先上機,因為對於飛機餐其實都唔敢恭維,除左Ka個蕃茄長通粉外。去到門口,好難得唔洗點排隊,有次試過外面排長龍,最後冇入到去,等左陣就入得。聽左咁多師兄介紹,梗係要試下佢個魚旦片頭河,睇過呀dee既post都知我曾經介紹過廣華醫院附近許榮記,因為佢個片頭真係hk number one。片頭魚旦河佢呢到都好多野食,普通薯片三文治野飲就唔講,佢都有唔少熱食:有炒蛋香腸、湯、腸粉等等,選擇都唔少。咁但是今次入黎目標係個河粉,佢就係正熟食最左邊,有個姐姐會親自serve你。由於呀dee勁中意食片頭既緣故,佢畀左足足7粒呀dee,為dee迎接一個好飽早午餐,佢冇湯揀都係魚湯,但是側邊有蔥花、蒜粒、豉油由你去吊味。佢個河粉比外面黎得少,咁都預左,起碼佢呢個當小食黎講就岩岩好。佢個魚湯就比較淡,係好
片頭魚旦河
佢個河粉比外面黎得少,咁都預左,起碼佢呢個當小食黎講就岩岩好。佢個魚湯就比較淡,係好普通冇咩魚同鮮味,所以都要加蔥花吊下個味。佢個片頭真係冇介紹錯,粒粒都漲卜卜,同埋真係有魚個鮮甜味,食落有口感,味道都唔錯,因為始終唔可以同出邊比,起碼佢唔會做到自家製又或者咩咩魚做湯底,但是禁區內真係少有唔錯小食,我最後真係冇浪費食得晒!