2009-02-05
新年到大埔走一轉行大運看Open Rice 食評後決定到大尾篤燒烤王走一趟星期日, 下午2時左右, 都有燒烤爐可揀, 最後揀了個近海邊, 希望空氣流通些選好位置無耐就有職員上前開爐不過硬收$30開一個爐有點兒那個....我們揀了個5人餐 (同行8人再加野食)$300多無限時燒又唔算太貴估不到食物質素也不錯, 醃得入味卻不咸而且食物燒熟後也不會犯上BBQ的同一問題 - 乾身勁嚡這裡的燒完竟然還有肉汁!!! 整隻紙碟被肉汁整濕! 雖然5人餐只有5支飲品但另買飲品都只是$10一支同7-11唔係爭太遠起碼Monopoly 下沒有飛禽大咬及後再加了推介食品包括特製燒鱔柳, 香草羊仔扒及秘製豬頸肉那燒鱔柳真的不錯, 雖然易燒黑, 但成功的作品皮帶點點脆而香草羊仔扒用Rosemary醃好, 職員教導要先燒骨才燒肉, 肉質可保留原汁原味!豬頸肉就啖啖嫩肉, 真係爽~同場還有$80麻雀任打, 有小小動物園餵下羊同兔仔而且同大尾篤畢車場隔離大約只有30分鐘的路程食到飽飽地又可以踩0下單車話雖每人最低消費$60但其實執行上又不是太嚴燒燒下我有朋友加入, D職員都睇唔到又無問而且服務都算ok, 地方都ok 乾
看Open Rice 食評後決定到大尾篤燒烤王走一趟
選好位置無耐就有職員上前開爐
不過硬收$30開一個爐有點兒那個....
我們揀了個5人餐 (同行8人再加野食)
$300多無限時燒又唔算太貴
估不到食物質素也不錯, 醃得入味卻不咸
而且食物燒熟後也不會犯上BBQ的同一問題 - 乾身勁嚡
這裡的燒完竟然還有肉汁!!! 整隻紙碟被肉汁整濕!
雖然5人餐只有5支飲品
但另買飲品都只是$10一支
同7-11唔係爭太遠
起碼Monopoly 下沒有飛禽大咬
及後再加了推介食品
包括特製燒鱔柳, 香草羊仔扒及秘製豬頸肉
那燒鱔柳真的不錯, 雖然易燒黑, 但成功的作品皮帶點點脆
豬頸肉就啖啖嫩肉, 真係爽~
同場還有$80麻雀任打, 有小小動物園餵下羊同兔仔
而且同大尾篤畢車場隔離大約只有30分鐘的路程
食到飽飽地又可以踩0下單車
話雖每人最低消費$60
但其實執行上又不是太嚴
燒燒下我有朋友加入, D職員都睇唔到又無問
而且服務都算ok, 地方都ok 乾淨
每個爐附近都有張大檯放食物, 而且有無限膠櫈任攞
基本上我對BBQ沒有太大期望, 食得BBQ都不是為食好野或服務, 只是為了一班friend 可以玩足一日~
大尾篤燒烤王都算是意外驚喜, 已經超越了一般燒烤場所提供的服務及食物質素了