2012-05-16 61 瀏覽
當晚睇7點幾既戲, 6點幾便到了上海婆婆食個晚飯~ 這個時候很少人, 唔洗等位非常好~環境唔錯, 服務員又有禮貌~ 唔洗等好耐就有野食~來得最快的當然是冷盤, 這個雞絲粉皮好好食, 麻醬很足夠~ 所以整碟很夠味~ 又是一個冷盤, 薰魚份量是很多, 魚的表面很夠味的, 但內在冇味...根本唔夠入味.....食上海菜都一定會食的就是碢貼和小籠包~只有3隻的碢貼, 熱騰騰的~ 很多汁~ 皮煎得脆脆的, 不錯! 另外亦有叫小籠包, 1籠4隻, 要小心翼翼的食, 因為好多汁, 皮厚薄適中~ 由於我太急不及待食小籠包, 所以唔記得影相, 失策! 很入味, 份量也很多, 奶湯很足夠~最後來個甜品, 平常一般是用豆沙做饀料的, 這個用奶黃做的碢餅很特別, 唔太甜, 唔太"漏", 外脆內軟, 非常好食~ 埋單兩個人, $279~

環境唔錯, 服務員又有禮貌~ 唔洗等好耐就有野食~
雞絲粉皮
薰魚
碢貼
食上海菜都一定會食的就是碢貼和小籠包~

奶湯津白
很入味, 份量也很多, 奶湯很足夠~
奶黃碢餅

埋單兩個人, $279~
2012-05-14
雞絲粉皮