2019-01-14
繼珍珠奶茶、芝士奶蓋、水果茶後,近期於台灣爆紅的髒髒包亦開始攻陷香港。我shokuyoku當然唔會輸在起跑線,幾髒都要食到飽。聽講呢間台灣品牌Share le Pain(微酵烘焙)在香港開了3間分店,今日我來到銅鑼灣分店買了2個包同一杯水果茶,探索一下有幾好味。朱古力味髒髒包($35,甜)髒話就講得多好順口,但髒髒包第一次食都真係幾難應付。全因髒髒包面上灑滿一層厚厚的可可粉,不論你幾小心都會整個咀整隻手甚至乎連衫都沾到可可粉。他們用的是自家製貴腐酵母,做出來的麵包非常軟熟香氣清新,經過唾液分解後會在口中帶出麵包的清甜。餡料有融合松露朱古力及忌廉芝士的夾心醬,香濃滑溜不膩口。不過我最欣賞是以70%比利時朱古力做成的脆皮,甘甜脆口,即時在口中溶化唔痴牙,即使擺放一段時間都唔會變軟,因為始終太大個要分開兩次食。香蒜金磚 ($15,鹹)金黃色的外表再加上幾米外都聞到的蒜香味,令我冇理由唔揀佢。麵包的口感半酥半軟,配合外層的香蒜醬、蒜泥和香草,特別惹味可口。爆爆水果茶 ($35,16oz,冷)由於店內採用的是上等茗茶,配合新一代的機器、技術和豐富經驗,嚴格地調製出味道一流的台式飲品。水果茶茶底為
朱古力味髒髒包($35,甜)
水果茶茶底為南投四季萃玉四季春茶,利用冷泡技術將現切時令水果和茶完美結合。茶味清爽香純,果味有菠蘿、蘋果、香橙、青檸等,清新酸甜。
一啖包一啖茶,令人有身心舒暢的感覺,不容錯過。