2023-08-11
約左朋友係citygate shopping 🛍️ ,行到咁上下有點餓就行過去海堤灣畔🌉搵食。聽到美妙悅耳英文情歌,被佢LIVE BAND 🎸 吸引左,原來逢星期四都有駐場歌手👩🎤表演🎤,仲會邀請客人上台唱歌,氣氛好熱鬧。呢間開放式酒吧餐廳,好多外國人飲酒🍻CHILL,感覺置身於外國咁,連招呼的侍應都是外藉人士,仲好熱情咁為我們講解廚師推介同餐廳主打的意大利🇮🇹阿馬爾菲Special Menu。夏日海鮮盛宴:龍蝦🦞:蝦身好彈牙夠鮮甜,仲溢出蝦膏。生蠔🦪由法國🇫🇷進口,好似食左成個大海🌊,好夠海水味,好想ENCORE。蜆肉好飽滿,青口嫩口,翡翠螺好鮮味,八爪魚🐙有點煙靭。另加魚子醬,顆粒大且飽滿口感非常像奶酪,味道原汁原味,十分鮮甜。用上下午茶層架,充滿儀式感。布拉塔水牛芝士蕃茄沙律:一整個無切片所費不菲的水牛芝士,配上意大利黑醋,夾雜新鮮澳洲蕃茄,酸味中和芝士油膩感,開胃得黎又夠特色。拿坡里白鯷魚意大利麵:用上時令當造法國白鯷魚入饌,所謂不時不食,其獨特魚油香和酸味與香辣欖油蒜蓉片汁相得益彰,意大利青瓜可以中和其重口味調味,清新口腔。香蒜白酒蜆肉意大利面:蜆肉十分飽滿,蒜香十足,意大利
夏日海鮮盛宴:
布拉塔水牛芝士蕃茄沙律:
拿坡里白鯷魚意大利麵:
香蒜白酒蜆肉意大利面:
蜆肉十分飽滿,蒜香十足,意大利面夠曬Al Dente ,辣度食落似黑椒汁般嗆口,最欣賞蜆肉吾會煮至過熟,保留一定嫰口程度。
拿坡里白鯷魚八爪魚自然發酵酸種薄餅:
用上迷你熱鐵板慢火烘烤著薄餅,使其保持芝士拉絲效果同時餅底夠脆身,用上青草醬、黑水欖、火箭菜形成獨有香氣,有別於普通薄餅,自然發酵酸種做出餅底食落輕盈不油膩,神奇是白鯷魚原有酸味都不見了,不得了,一啖接一啖。
檸檬雪葩:
用上一整檸檬做器皿,雪葩充滿檸檬香氣,酸得好過癮,而且雪葩入口順滑,解膩。
提拉米蘇:
忌廉部分好實淨,咖啡味突出。
香檸瑪格麗特🍹:
酸味味的柑橘味,龍舌蘭酒做基底,鹽口瑪格麗特杯,以檸檬片放杯旁作為裝飾,檸檬皮的苦澀與橙酒混合,整體相得益彰。
日出日落🌄🍸:
好吸睛的四色果汁用上試管🧪造型盛載著,分別是蔓莓汁、提子汁、雜果賓治、芒果梳打,別出心裁的新意,好IGABLE 📸。
總結:
癮世高質西餐廳 東涌好去處