今日去由Hotel de Suzuki Tokyo日籍總餅師Tetsushi Suzuki創立嘅甜品店「成城Fruitier」,喺日本有4間飯店,尖沙咀店係海外第一間,大部份嘅食材都係來自日本。全店裝修簡約企理,食壽司鐵板燒坐吧檯就坐得多,但咁樣嘅setting食日式甜品都真係第一次,可以近距離睇住廚師預備甜品又幾得意水果切餅 ($78)一向都麻麻食呢啲水果蛋糕,感覺好似幼稚園生日會嗰啲蛋糕咁樣,不過呢個又幾吸引,而且唔係我食,你咪叫囉哈哈~ 碟嘅旁邊畫咗公仔及寫咗字,又幾有心思喎,即刻唔再係一件普通嘅水果蛋糕!賣相又幾精緻,中間嘅cream比想像中軟滑,配合奇異果、芒果及士多啤梨粒,口感juicy感覺唔會好膩,我唔鍾意食cream都忍唔住食咗幾啖!自家製海綿蛋糕好香滑,整體嘅甜度都係來自水果,又估唔到幾好味喎!焙茶芭芭露亞 ($58)底層焙茶布甸,中間係焙茶寒天,頂層係車厘子、芒果、藍莓、橙等水果,賣相好靚!焙茶布甸真係有一點點嘅茶葉,食落奶味重,之後先有茶味;至於焙茶寒天真係正,柔滑都不得了,茶味激濃甚至有啲可接受嘅澀,層次非常豐富芒果荔枝茶 (+$18)以為熱嘅水果茶都會酸,但估

水果切餅 ($78)
水果切餅

焙茶芭芭露亞 ($58)
焙茶芭芭露亞

芒果荔枝茶 (+$18)
以為熱嘅水果茶都會酸,但估唔到又好甜!

以為都係呃人嘅甜品店,諗唔到味道又不錯!