之前朋友黎過呢到食覺得幾好,今次約左幾個朋友去試下。電話book位後有員工whatsapp聯絡並比個menu(pdf)我,提我「私房菜」要提早預約。提早預約了金瓜奶油會開邊龍蝦/糯米雞翼/鹽焗奄仔蟹(各兩隻)及泰式瀨尿蝦六隻,全部菜式在員工提供的menu都係明碼實價。到場後嘢食都好味,另外叫左胡椒豬肚雞湯都好好味。因為之前已經預訂左私房菜的菜式,所以當日並沒有再特別查看餐廳內放置的菜牌菜式嘅價錢,呢個係其中一個失策位😫到埋單嘅時候,都無特別發現,當時只睇下數量啱唔啱,出門口後同朋友講,哇個龍蝦都好貴下要7百幾,大家先發現有古怪即刻睇單再對返員工sent的menu。基本上所有海鮮價錢都同佢地sent的menu唔一樣,最過分係龍蝦,menu $188/隻,現場收$388/隻。入去問返侍應,得到嘅回覆居然係:menu嘅價錢係錯;太難改所以無改到;個龍蝦好靚架係「花龍」出面都好貴架;而家我地改哂餐牌海鮮係時價架啦啊係啊whatsapp唔記得通知你sent比妳個餐牌價錢唔啱㗎;我地唔會呃人架(下刪三百字)係咁可以全程都無再講價錢,如果係時價whatsapp同我覆單預訂咩菜式數量比我個陣都隻字不提
之前朋友黎過呢到食覺得幾好,今次約左幾個朋友去試下。

到場後嘢食都好味,另外叫左胡椒豬肚雞湯都好好味。

係咁可以全程都無再講價錢,如果係時價whatsapp同我覆單預訂咩菜式數量比我個陣都隻字不提?

?!黑人問號。但我同朋友都唔知可以點當場發難,單又簽左,無奈,剩係可以上黎講,提醒大家小心。

2023-10-21