2014-11-16 806 瀏覽
雖然公司每日提供lunch俾我地食,但係偶然見到有啲唔係咁啱口味嘅餸,都會想出去食下~ 話說今日秋風起,有同事提議去大排檔食飯,咁我梗係去啦~ 之不過呢,通常中環食飯真係好多人,我地一行8個人,要搵位真係有難度,不過呢度啲樓面真係算想做生意,因為我去嗰啲大排檔嘅樓面多數都唔會主動幫你搵位,你坐就坐唔坐就算嘅態度~ 但呢度佢好主動咁搬啲枱櫈俾我地坐~ 其實我地一心來到係食缽仔飯,一坐低已經話剩返2款 - 鳳爪排骨飯同梅菜肉餅飯,我地諗左2分鐘,佢嚟同我地落單已經話無哂! 得返一個臘味飯...... 雖則秋風起啫.... 但我未想食臘味住架嘛.... 仲爭札緊之際,侍應話而家乜缽仔飯都無!  / _ \ 於是無野食啦........... 大家無奈地揀左另一名物「餐肉雙蛋飯」。 一嚟到嘅時候,陣豉油香已撲鼻而來,等左咁耐,仲要熱騰騰上碟,真係點可以唔即刻食? 以份量嚟講,真係無呃人,40蚊個飯包野飲,仲要有3塊餐肉2隻蛋,真係良心老闆! 每一塊餐肉唔係話乜野黑毛豬、荷美爾,只係好普通嘅午餐肉,但無薄切,而且好厚肉~ 呢啲先係午餐肉嘅原味! 煎蛋亦好有心機,我好怕啲餐廳無心機煮,求求其其整燶

煎蛋亦好有心機,我好怕啲餐廳無心機煮,求求其其整燶佢就算~ 但佢將隻蛋剪到側邊有微焦效果,蛋黃無全熟,流出金黃色的蛋汁,真係令人覺得好意外,因為我最近食啲咁有心機嘅煎蛋,係我爸爸煎架~
係中環真係越來越少呢啲街邊老店做生意,與其要等佢地結業先嚟幫襯,點解唔早啲嚟幫襯,支持下佢地呢?
2014-11-13
5 分鐘 (堂食)