2013-03-04 111 瀏覽
某個星期五嘅晚上, 同太座到上址試下如何, 當晚8點多才到達, 客人雖然不少,但都有位可以即座, 客人都是以年輕人為主, 當然由部長至待應都是以30前為主,當晚試咗的有: 肴肉: 呢個幾出色, 舊肉夠實淨, 味道沒太咸, 亦無太重人工味道小籠飽四小個: 皮唔太簿, 味道唔算突出, 肉圓感覺並沒有太肥膩,生煎牛肉飽一客三個: 煎的色剛剛好,雖然有些深淺色, 外皮唔算太油膩,內部舊牛肉嘅牛騷味算重嗰隻, 蟮糊炒麵: 油光滿面是一家的了, 蟮條份量不少喱, 顏色雖然深但那只是老抽的色, 味道沒有過咸, 只是剛剛好的濃味, 甜品: 一個半透明甜甜地的啫喱狀糕點,實在簡單到無野可寫的一道糕點,現在的尖咀想搵間中價少少的上海館子實在艱難,在時代的巨輪之下加上昂貴租金,上海館子在不知不覺之間消失得了無影踪,在往後10年可能唯有自己識做自己做啦,唔識嘅唯有食即食杯麵頂檔?
當晚試咗的有:
2013-01-18