2013-03-18 207 瀏覽
想食上海菜,同事推介K11 霞飛,兩丁友去食,即日打去book 位,點知......(兩個人無得book位架喎,walk in 啦)大家試下三位起啦唯有!去到個場半吉(勁多兩人坐緊四人檯),不過唔好意思!未齊人唔入得啵!門口等下啦~被安排坐係健碩少少都行唔到入去的中間二人檯,同隔離檯只保持半個手肘位距離(明明好多吉檯!!!)第一印象呢架野...就只能說我認了!香港食堂現象一問:係咪略有名氣的飯店員工都係咁客氣既呢?!不過!!!食物質素的確係令人滿意的。霞飛分店唔多,價錢相對其他店較平,不過又有驚喜喎!外剛內柔-灌湯牛肉餡餅 皮脆,一咬之下肉汁四射,友人不以為意中左招。牛肉餡很有口感,不會老。而且大大隻(但餡肉有限),女生食多隻都好快飽。細細粒-生煎包皮薄,感覺像在吃變種小龍包,多汁但都油淋淋,d肉真係無乜味。一個就夠曬數,因為會好濟。大大碗-酸辣湯麵張檯已經好嬌小,大大碗酸辣湯麵對比下好宏偉。足料無異味(豬紅同竹筍處理不宜會有陣怪味),湯底濃度適中。麵條彈滑不糊。下次會再食!普通-蒸銀絲卷無乜特別,建議要趁熱軟身時k.o佢。不過不失-小籠包皮有點厚,無乜特別。第一次穩打穩陣,下次試下其

不過!!!食物質素的確係令人滿意的。
霞飛分店唔多,價錢相對其他店較平,不過又有驚喜喎!

外剛內柔-灌湯牛肉餡餅
細細粒-生煎包
大大碗-酸辣湯麵
麵條彈滑不糊。下次會再食!
普通-蒸銀絲卷
無乜特別,建議要趁熱軟身時k.o佢。
不過不失-小籠包
皮有點厚,無乜特別。
第一次穩打穩陣,下次試下其他推介菜式先!
所謂的驚喜就係是同幾間連鎖式乜乜點心拉麵店(琴日食完IFC果間又加價啦,得閒先打)
相比之下無論係價錢同質素,霞飛性價比較高!
題外話/補充資料: 今晚會同友人再去捧場,呢次4位打訂檯都係無得book@00@
2013-03-13
  • 灌湯牛肉餡餅