2023-02-27
今日中午同親戚黎飲茶,利苑我都冇印象之前有冇食過。我地都算多人,成枱都成九定十個人。所以點心都叫左唔少,但有影相既就得燒味同甜品。不過佢地既野食我覺得做得真係唔錯。叉燒一上就俾人夾左幾舊。叉燒香甜,肉質軟腍。半肥瘦既口感就係食得舒服,調味都做好,有蜜汁同爐燒既味道。燒鴨皮脆肉嫩,唔騷又有鴨香。脆皮咸香,肉又唔韌,又係食得舒服既一味。燒肉十分精緻。精緻到一粒粒呢個地步,一定係已經揀左最好食果part。一層層既結構,皮香脆,肥膏有但唔厚,半肥瘦既肉咸香唔柴。味道口感冇咩挑剔,size就真係冇諗到既咁細份。呢個好似係炸腐皮捲。外酥脆,餡有菇菌,有口感,幾好食。後面既沙薑雞腳,我覺得都係做得唔錯,入味得黎,炆到好腍又軟滑,骨膠原既感覺。鴨翼同雞腳一樣,炆得夠入味又夠腍,食得舒暢。甜品都做得幾好,奶黃千層唔會太甜,又唔好膩。紅棗糕香甜得黎又煙韌。整體黎講,唔知係唔係特別合我口味,我覺得佢地既野食係幾好食。但價錢就唔清楚,唔係我埋單,但我估唔平。
呢個好似係炸腐皮捲。外酥脆,餡有菇菌,有口感,幾好食。
鴨翼同雞腳一樣,炆得夠入味又夠腍,食得舒暢。