2017-10-08 79 瀏覽
現今香港地價貴,令到好多老闆都會選擇係商業大廈開店。所以一定要有特色先可以吸引到人上去,否則真係會獨守空房。位於旺角朗豪坊隔離既Roseate Castle-French Cafe&Restaurant ,因為以玫瑰城堡做主題,所以吸引到一大班鍾意影相呃like既朋友仔前來潮聖。今日一行3人晚餐時段想黎影下靚相,係餐廳門口等緊既時候,發現餐廳係試業中。見到門口有介紹原有特色下午茶,一心諗住搵日下午一定要黎。見到座位設計得十分有心思,好似一個雀籠。可惜都係2人位。枱面上都有玫瑰擺設,應該係真花。點餐時間~~~一睇到個menu就半驚半喜,好新潮既配搭。但如果有一丁點唔夾就會好伏了Sous Vide Duck Confit with Hawthorne Risotto低溫慢煮油封鴨配山楂意大利飯($158)賣相好夢幻,有好多好靚菜既伴碟。中間一大隻煎到金黃肥美既鴨腿,一切落去好淋,一下就可以骨肉分離了。咬一啖,淡到無味雖然肉質好軟,但應該係無醃過。試下個山楂味既飯好奇怪! 講唔出有咩怪,甜既飯但無山楂味,而且除左甜還是甜。無任何層次感,係個種食左 啖就唔會再想食多一啖個種了。我好努力食左隻無
見到門口有介紹原有特色下午茶,一心諗住搵日下午一定要黎。
見到座位設計得十分有心思,好似一個雀籠。可惜都係2人位。
枱面上都有玫瑰擺設,應該係真花。

點餐時間~~~

低溫慢煮油封鴨配山楂意大利飯
賣相好夢幻,有好多好靚菜既伴碟。
咬一啖,淡到無味
雖然肉質好軟,但應該係無醃過。
試下個山楂味既飯
無任何層次感,係個種食左 啖就唔會再想食多一啖個種了。
低溫慢煮油封鴨配山楂意大利飯
我好努力食左隻無味既脾,然後食左一啖飯

認真,真係多一啖都食唔落。

低溫慢煮雞胸配腐乳意大利飯
Risotto with Sous Vide Chicken Breast in Fermenter Bean Curd Sauce低溫慢煮雞胸配腐乳意大利飯($148)
依舊係好多伴菜,呢碟到腐乳了。同榴連一樣有人接受得到,有人會好抗拒。
但呢碟比起山楂個碟好一點點,因為我幾鍾意食腐乳,所以還可以接受。
而雞胸應該有醃過,都食得落口。

瑰族西班牙海鮮燉飯
Roseate Castle Seafood Paella 瑰族西班牙海鮮燉飯($188)
講就講係海鮮燉飯,但食落啲飯一絲海鮮味都無,一堆刺身放上面,而且好大條蝦腸廚師應該要留意一下。
食落係Tabasco煮既飯,味道唔重。
如果分開食可能還可以,但是一齊食會有點兒怪

可能我太唔新潮,接受唔到。
而且價錢偏貴,好心痛。明明大家都好肚餓,但都食唔落去

甜品時間

黑玫瑰芝麻糊法式焦糖燉蛋
Black Rose黑玫瑰芝麻糊法式焦糖燉蛋($58)
聽落個名好架勢,心諗甜品應該好難中伏。但心諗主食都煮到甘,甜品可能都會好伏。
黑玫瑰芝麻糊法式焦糖燉蛋

切開之後入面其實無咩特別,食落唔係好滑好軟個種。黑芝麻味比較重,食唔出有燉蛋味。
係面層真係有一層薄薄既焦糖,但唔係會令人驚訝既一道。

啡玫瑰流心金莎朱古力脆脆

Brown Rose啡玫瑰流心金莎朱古力脆脆($58)
睇外面啡色又真係好似金莎隻色,用左朱古力脆脆做餅底,但可惜已經唔脆了。
啡玫瑰流心金莎朱古力脆脆

切開見到真係有流心,但只可以話得50%。味道唔錯,但講唔出有咩特別。可能係今餐已經中左太多伏,所以入到口已經覺得唔錯了。

Panda熊貓

Panda熊貓($56).
一杯特飲賣$56完全唔貴,但呢隻倒三角既杯,真係口渴少少既話,3.4啖就KO架啦。
朱古力味唔濃,溝得太多水了。

見到呢張單,真係比得心不甘,情不願呀!!!!
大家都係食左幾啖飯就要比成$847.。。。。
只能夠講,真係無下次。
如果自問係新潮又接受能力強既朋友先好上去挑戰呀
2017-09-11
5 分鐘 (堂食)