2017-09-20 54 瀏覽
來到尖沙咀的黃記煌三汁燜鍋,地理位置十分便利。一出口行五分鐘就到的地段,加上新式的燜鍋,真係未試過!所以今日約左爸爸去一試風彩!呢間單喺內地已經有600間分店的餐廳,喺香港分店只此一家,喺內地都算係大龍頭!而在香港新開張的小店,裝潢好舒服。沒有一般火鍋店的嘈雜,和污衊的環境,令人眼前一亮。另外,黃記煌的店員都好好禮貌,始終三汁燜鍋對於香港人來說都是比較新穎的菜式,店員也會耐心地講解。所謂的三汁燜鍋,原來起源於清代御膳名餚「香辣汁魚」,是古代的一種烹調方法,從而改革變成今天的「三汁燜鍋」。採用無水烹調,只利用蔬菜本身的水份煮成,保持食材的原汁原味。黃記煌仲同許留山 合作,可以一路食燜鍋,一路飲芒果特飲。芒椰奶西椰味十足,清甜解渴!而且Like Facebook 甜品半價😍簡直就係一條龍服務,唔使趕下場的甜品。燜鍋有五款不同的醬汁,爸爸和我都不是愛辣之人,所以選擇了香辣豉王汁,辣度是BB辣,應該沒有問題吧!點菜後,店員首先會在鍋中塗上一層以小店自家提煉的油,作調味之外,還預防「痴底」。聽店員講,由於份量已經調配好,所以唔可以叫少油。當掃好油之外,店員就開始把蔬菜平鋪在鍋底,用上十種材料而食

點菜後,店員首先會在鍋中塗上一層以小店自家提煉的油,作調味之外,還預防「痴底」。聽店員講,由於份量已經調配好,所以唔可以叫少油。當掃好油之外,店員就開始把蔬菜平鋪在鍋底,用上十種材料而食的底鍋,不誇張!
色彩繽紛的蔬菜令人流哂口水之外,又不失健康的感覺。加埋秘製的油,好香口!
之後再鋪上石班魚之後,店員就把宮廷秘製的醬汁放在魚上面,有辣有唔辣,任君選擇。下次同食得辣的朋友到訪可以一試麻辣!再慢慢煮15分鐘。等的期間可以試埋涼菜,其實好快過。
先吃魚,後再吃其他配料。一個燜鍋其實已經有好多魚塊,本來仲打算點一碟牛肉,立即快快跟店員取消。
石班魚肉質滑溜,而且充分吸收了醬汁,都幾入味。而且加上底下的蔬菜,有我最愛吃的蕃薯,煮了15分鐘之後完全是炆淋了好多。加上淡淡的藥材味,又不會搶了魚的鏡,所以好驚喜!食魚又唔會太過肥膩,我都幾鍾意。

最後取捨了牛肉,只點了娃娃菜,油麥菜,峰巢豆腐和讚岐烏冬,食完燜鍋加湯打邊爐!正所謂食火鍋不能無肥牛,如果仲有quota 的話,真係想試下安格斯肥牛滿分了!所以幾時都話,食鍋都係人多的比較開心,柴娃娃傾番晚試多d不同食材就perfect! 適合同一大班朋友黎食,推介!