2015-07-18 2095 瀏覽
其實我對食物要求都唔算高,繼之前一晚聚會已經食咗一餐只貼近OK臉之晚飯後,諗住今日同拍擋下晝開會去飲茶,更難得係我肯正午12點去到荔枝角,咁諗住食返好少少啦,知道平時長沙灣廣場上面同附近啲酒樓,由正午12點左右開始已經超多人,咁諗住響公司附近求其搵間酒樓,應該無死錯人啦,拍檔點了十多款點心,有义燒腸粉、豉汁蒸牛肚、XO醬炒蘿蔔糕、蝦餃(其實真係無乜印象,有好多已經無心情去影相,所以只影咗幾樣)...........之後無影相印象中有山竹牛肉、干蒸燒賣、珍珠鷄、馬拉糕、潮州粉果、流沙包,仲有一、兩樣好似食完都唔知係乜?基本上大部分食物都食剩。义燒腸粉,當時係侍應啱啱入完單後唔夠1分鐘就出現(入單位置距離我哋張枱唔夠2.5米,侍應一接張單已經飛身去入單),遠睇顏色還可以,近睇係見到蒸得過火,但不容易用筷子夾開,真係神乎其技,食咗一啖,係腍到粉,定粉到腍,真係唔識形容,相信要整定之後放過夜加蒸過火才會做到此效果。XO醬炒蘿蔔糕,基本上係靠XO醬啲味嚟點綴啲蘿蔔糕,蘿蔔糕故之然太粉、無乜料在內之餘XO醬又不入味,真係一絕。豉汁蒸牛肚,啲汁夠濃但又形容唔到係乜味,牛肚係蒸到過熟同過腍,全無爽口感

豉汁蒸牛肚,啲汁夠濃但又形容唔到係乜味,牛肚係蒸到過熟同過腍,全無爽口感覺。

蝦餃,雖賣相樣衰,算正常,皮算薄,但肉身無味。

其餘無影相有山竹牛肉,淺啡色,無牛肉味,但算正常;干蒸燒賣,又係無味,但係算正常,珍珠鷄,啲糯米又係蒸得過火,好難食;馬拉糕,淺橙色、無味,是落食素出錯問題?潮州粉果,皮不算厚,算足料正常;流沙包,好似紫色又橙色又黃色,無流沙就預咗,可以無乜味先係經典;仲有一、兩樣,好似係煎嘅物體,可以食唔知係乜就更經典,拍檔話係「百年難得一遇」!

推介:辣椒油,要靠佢先勉強將食物放入口,但正常人係唔會用馬拉糕同流沙包點辣椒油。

最後奉上潮州功夫茶,4人連11-12個點心,加一罐可口可樂,埋單$401,貴唔貴就見人見智,但難食就好肯定。
潮州功夫茶
蝦餃
XO醬炒蘿蔔糕
豉汁蒸牛肚
义燒腸粉
2015-07-17
5 分鐘 (堂食)
  • 辣椒油