2018-12-02 50 瀏覽
收工落雨,突發奇想中東係咪冇落雨,所以好想去試下中東菜,係咪真係會唔同啲,網上搜尋,發現係尖沙咀鬧市中有間中東菜館上到去坐喺窗邊嘅餐臺上,望向窗外街上滴滴細雨,心情寧静。 由於係新餐廳,所以未有好多人知道。環境都幾優雅我哋Order咗佢哋嘅招牌菜: Hot & Cold Mezze,裏邊包含咗有羊肉雞肉、中東特色菜鷹嘴豆餅以及中東薄餅,還有沙律,有六種不同嘅醬汁伴碟,店員同我哋講,鷹嘴豆餅係中東好普遍嘅菜色,幾乎每一間中東菜館都有做,各有特色。呢個鷹嘴豆餅外黑內錄,外皮脆內豆餡嫩滑,味道好特別好香脆,好好食。盤中唔同嘅食物搭配六種唔同嘅醬汁,一次過食足六種味道。 另外還點咗一個Aralian Lamb w/ okra Stew 係一個焗羊腿飯,裏邊有秋葵同埋好特別嘅香料,味道濃郁,與中菜嘅炆羊腩好接近,非常適合香港人嘅口味。 之前對中東菜冇咩認識,以為味道強烈,怕唔習慣,食過呢餐之後就有咗好大改觀,相信好多香港人都會喜歡。值得推薦。

上到去坐喺窗邊嘅餐臺上,望向窗外街上滴滴細雨,心情寧静。

由於係新餐廳,所以未有好多人知道。環境都幾優雅