2024-08-25 111 瀏覽
今日行完大館落石板街,見到依間貓員外酒館,比個名吸引咗,裡面仲有好多可愛嘅貓咪公仔同主題,啱晒我依個貓奴,冇理由唔坐低飲返幾杯啦😻依度有成十款唔同風味嘅手工啤酒,仲有幾款梳打水同Tonic, 手工啤係不經過濾,保留活性酵母精釀而成,品質媲美draft craft beer咁,買6罐或者24罐仲做緊額外優惠,超抵飲,我哋都叫咗6罐,另外要咗啲小食chill吓😍因應自己嘅口味,可以喺Fruity, Dark, Light, Hoppy嘅組別揀唔同味道嘅手工啤。揀好啤酒之後,店員會喺雪櫃擰隻冰凍酒杯,然後幫客人倒落杯,真係未飲先爽,服務好好仲好有儀式感😍我哋首先揀咗Light嘅組合:Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感溫和。Osmanthus Wheat 桂花小麥有我最愛嘅桂花香味,口感清爽順滑,依款啤酒仲喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銅牌🥉,果然冇揀錯呀😍飲到有少少醉意就轉咗Fruity嘅組合😂3款嘅國際苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只係3,啤酒嘅苦味來自於啤酒花,而啤酒花亦係令啤酒擁有豐富香氣嘅來源。聽講人

我哋首先揀咗Light嘅組合:
Jasmine Wheat 花魁,淡淡茉莉花香,口感溫和。

Osmanthus Wheat 桂花小麥

飲到有少少醉意就轉咗Fruity嘅組合😂3款嘅國際苦度值 (International Bitterness Unit, IBU)都只係3,啤酒嘅苦味來自於啤酒花,而啤酒花亦係令啤酒擁有豐富香氣嘅來源。聽講人嘅舌頭可以感受到嘅苦味大約由 12 IBU 計起,而 6 IBU 以下人類係分辨唔到苦味嘅程度😅

Peach Wheat 桃寶🍑
飲落有清香嘅桃味🍑,甜甜哋好易入口,啱晒唔識飲酒或唔係好飲得嘅朋友,由於太好飲,我哋都encore咗多一罐😂

Grape Gose 葡萄熟了🍇
一打開已經聞到好香濃嘅葡萄味🍇,口感順滑,層次豐富,都係好易入口,啱晒唔識飲酒或唔係好飲得嘅朋友,依款啤酒亦都喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銅牌🥉,果然冇揀錯呀😍

Berliner Weisse 柏林召喚
店員介紹依款會比較重酸味,口感細緻,味道清新,依款啤酒亦都喺2024年澳洲國際啤酒大賽(AIBA)拎左銀牌🥈,真係冇介紹錯呀😍

小食方面,我哋揀咗雜錦醃漬橄欖同埋冷切火腿拼盤,前者係綠色意大利橄欖拼紅橄欖,好甘香清新;火腿拼盤有兩款火腿,油脂重加埋鹹香味,兩款小食加埋冰凍嘅啤酒,簡直係絕配,加上坐喺門口望住遊人如鯽嘅石板街,有打卡嘅遊客,有匆忙嘅上班族。手中擰住啤酒,同啱傾嘅人一齊歎,份外寫意,酒不醉人人自醉🥰 我哋仲叫咗路過嘅人一齊入嚟飲返杯,好開心,快樂就係咁簡單🙂

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

貓員外精釀酒館 (華興大廈)
中環砵典乍街33-35華興大廈地下33號舖
📍香港港鐵站C出口6分鐘路程
2024-08-22
$100 (其他)