2023-05-08 24 瀏覽
你地享受與美食獨處的時間嗎?我有時候會自己去食 d 勁想食嘅嘢,一路內心尖叫好好味啊~ 一路放空下自己 😌 最近有點掛住喺日本生活嘅時光,於是就搵左間喺中環嘅 omakase~ 好好地黎一次 quality me time 🥰前菜有紅酒蕃茄同蟹膏豆腐,蕃茄一入口就充滿紅酒香,但唔會嗆口,紅酒味配上清甜嘅蕃茄,好開胃 💕 豆腐蟹膏味好濃,但又唔會鹹~ 忍唔住好快食曬 🙈跟住係岩手縣嘅赤崎蠔 🦪 大大隻勁肥美 🤤 雖然好想一啖食曬佢,但因為都有 d 份量,分左幾啖食,甜甜地又有海水味,口感比較爽,食完勁想 encore 😍刺身一共有四款,赤貝爽口,牡丹蝦口感屬於厚身,超級超級甜,入口完全比蝦嘅甜味攻佔左 🤤 然後到魚類,白身嘅魚口感軟軟的,有淡淡的魚香,另一款係鰆魚,皮嘅部分微微燒過,好香口~ 跟住到壽司 🍣 首先係上面有竹炭鹽嘅北海道帆立貝,竹炭鹽嘅鹹味帶出左帆立貝嘅甜味 😋 然後係金目鯛,上面係炸過嘅金目鯛魚鱗,食落脆脆地又有魚香,幾特別 😆 深海池魚香味滿滿,可能因為我本身比較鍾意食池魚,佢入口魚油魚香爆曬出黎勁正 🤤 紫蘇拖羅,估唔到紫蘇同拖羅都幾夾,拖羅質素唔錯 👍🏻 火炙吞拿魚

跟住到壽司 🍣 首先係上面有竹炭鹽嘅北海道帆立貝,竹炭鹽嘅鹹味帶出左帆立貝嘅甜味 😋 然後係金目鯛,上面係炸過嘅金目鯛魚鱗,食落脆脆地又有魚香,幾特別 😆 深海池魚香味滿滿,可能因為我本身比較鍾意食池魚,佢入口魚油魚香爆曬出黎勁正 🤤 紫蘇拖羅,估唔到紫蘇同拖羅都幾夾,拖羅質素唔錯 👍🏻 火炙吞拿魚面頰,呢個真係好特別平時好少機會食 😍 鹹鹹香香,好多魚油但口感偏爽,同吞拿魚其他部位好唔同!最後係海膽 🤤 睇住師傅一羹一羹海膽放落去 😍 仲提我記得拎穩 🙈 d 海膽真係好甜好甜,超級滿足 😍

之後就黎到熱辣辣嘅串燒,比較特別嘅係雞腳筋同埋雞掌芯,兩者都係軟骨類嘅口感,燒到剛剛好再配上 d 椒鹽,個邊少少脆,好惹味 🤤 然後係雞髀菇同秋葵,兩樣都係燒到剛剛好,好少嘅調味已經食到食材嘅鮮味 👍🏻 之後係雞皮蝦卷,燒過嘅雞皮一 d 都唔油膩,反而脆脆地好香雞味,配埋彈牙蝦肉好正 😍 牛小排就唔會燒得太老,完全食到牛香味,又 juicy 😋

之後黎一碗熱辣辣嘅麵豉湯,碗湯勁足料,有腐皮、海帶同埋蘿蔔,味道唔會太鹹,重點係夠晒熱 😍 作為尾聲飲落去個胃非常舒服 😌

甜品係水信,一個全素嘅海藻甜品,味道清清甜甜,配上黃豆粉,賣相又靚又好味 💕

呢個廚師發辦個 menu 幾唔錯,有冷盤類嘅魚生壽司又有熱辣辣嘅串燒,唔會對腸胃有好大負擔 👍🏻 同時亦做到有魚有蔬菜有肉類,品種豐富,就算係男孩子都唔會怕唔夠飽 😌

位於 26 樓嘅餐廳,望出去雖然係中環嘅燈光,不過又唔會好有壓迫感,反而景觀開陽,好有格調,配合埋有心思嘅裝飾(我最欣賞個天花啲燈 💕),好有去左日本小酎嘅感覺 🥰

P.S. 發現佢地個酸薑係有少少柚子的,好 fresh 好解膩,果然連細節都有心思 💕