2018-10-26
星期六去IFC整啲嘢之後打算約阿媽去食lunch,點知佢老人家唔想出街,但佢又話想食壽司🍣,所以諗住買啲外賣返去孝敬佢。之前聽人話中環開咗間專食Maki嘅小店所以個就去搵搵。間小店喺利源西街,都幾容易搵到。餐廳主打日式卷物Maki,即叫即整,非常新鮮,佢哋嘅卷物分咗三大類,有大卷物(四件)、細卷物(八件)同埋自創卷物,我妹見到話都幾正,佢自己都話食埋一份,去到我都唔知揀咩,好花多眼亂,個職員好好,佢推介左四款,分別係兩份大卷物Spice me up同Sea monster,同兩份細卷物Black Magma Roll 同Philadelphia Roll,四份都係一樣價錢$72一份,價錢唔算太貴,所以我就買咗四份外賣返屋企。職員即叫即整,好就ready,佢哋個包裝仲非常靚。🤩返到屋企我媽梗係勁開心啦!以前係溫哥華我哋都成日食呢啲Maki,但係香港真係好少見到好似呢間鋪咁,咁多款可以揀,本來我大老細阿爸喺度服侍佢嘅二奶(洗緊車),打俾佢都唔聽電話,之後我就喺我哋個群組度send咗啲Maki相俾佢睇,唔夠5分鐘佢老人家都沖埋嚟食,可想而知賣相相當吸引!除咗術個樣吸引之外,食落都真係好正!我
職員即叫即整,好就ready,佢哋個包裝仲非常靚。🤩
除咗術個樣吸引之外,食落都真係好正!我個人呢,就比較鍾意細卷物多啲嘅,四分裏面我最鍾意嗰份呢就係Black Magma Roll,Maki 上面D scallops 好新鮮同都幾多,同入邊嘅吞拿魚同埋天婦羅脆脆好夾,我最鍾意就係呢款。
Black Magma Roll
而我嘅第二至愛就係大大件嘅大卷物嘅Spice me up,個大卷真係好多料呀,佢嘅主要材料呢,有帆立貝🐚同埋鰻魚🐟,帆立貝嘅鮮味加上鰻魚嘅惹味,真係不得了!
Spice me up
而Philadelphia roll就非常特別,芝士🧀迷呢就一定唔可以錯過,雖然佢有芝士喺裏面,但我一啲都唔覺得好heavy,佢反而同三文魚🐟加上牛油果非常之夾!
Philadelphia roll
而我個妹就鍾意Sea Monster,因為佢鍾意食蝦,呢個卷呢就滿足到佢,入面有蟹肉🦀、炸蝦天婦羅🍤同青瓜等等,上面鋪左好多櫻花蝦🦐,感覺好特別,我個妹話佢超鍾意上面嗰啲櫻花蝦,好好味喎!
Sea monster
我都幾鍾意呢間手卷小店,我會再黎試吓佢其他款式,可能試吓下次自己自創卷物。🦖