2022-04-17
一汁一菜🌱源自日本輕食一碗湯一碗飯的簡約飲食哲學,大力推廣吃湯文化,飲湯都可以吃得飽飽😋😋限定二人前套餐 $178兩款湯品+一客咖喱,日本米飯x2,兩款小吃+兩杯飲品在中環區這個價位確實超值!外賣又多個健康新選擇!🌱湯品和咖喱這兩類都風味濃厚,撈飯一流▪️ 法式龍蝦濃湯最最最推介!不枉我加$10 upgrade 做龍蝦湯! 打開蓋香味四散,湯質濃稠,入口鮮甜仲有粒粒龍蝦肉😍 個湯杰得來唔膩,撈完成個飯都,仲可以飲埋碗湯!▪️ 意大利產番茄蔬菜濃湯係主打的四款湯分之一,濃厚的蕃茄湯帶少少辣味,暖笠笠泌人脾胃,飲促食慾😋入面有好多瓜瓜菜菜,最正係攪勻隻溫泉蛋,蛋汁喂貪平額外一分軟滑▪️ 濃香牛肉野菌咖喱飯超贊!意料之外超足料,本身以為是即食咖喱般的碎碎牛肉,竟然是大大嚿的牛腩肉加薯仔!牛肉炆得好腍好入味!薯仔煮到入口即溶!真係估唔到這裏的咖喱咁出色!🌱大概是考慮到濃稠的湯品,我小吃調味相對比較淡▪️ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷造型可愛,雞腿肉捲著芝士粒!有肉壽司嘅感覺。清爽嘅蕃茄醬配上香滑雞腿🍗我雖然係大大啖肉,但口感輕盈▪️ 油揚豆腐黑豚薑汁燒豆腐、椰菜和豬腩肉片,很常見的日式家常伴菜,輕盈嘅調味趕走了豬
限定二人前套餐 $178
兩款湯品+一客咖喱,日本米飯x2,兩款小吃+兩杯飲品
在中環區這個價位確實超值!外賣又多個健康新選擇!
🌱湯品和咖喱
這兩類都風味濃厚,撈飯一流
▪️ 法式龍蝦濃湯
▪️ 意大利產番茄蔬菜濃湯
▪️ 濃香牛肉野菌咖喱飯
🌱大概是考慮到濃稠的湯品,我小吃調味相對比較淡
▪️ 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
造型可愛,雞腿肉捲著芝士粒!有肉壽司嘅感覺。
清爽嘅蕃茄醬配上香滑雞腿🍗我雖然係大大啖肉,但口感輕盈
▪️ 油揚豆腐黑豚薑汁燒
豆腐、椰菜和豬腩肉片,很常見的日式家常伴菜,輕盈嘅調味趕走了豬肉嘅肥膩,飲完湯想食多幾舊肉,都唔會罪疚
▪️ 五彩野菜渨豆腐拌
混合左切碎的菜、油揚、豆腐、菇、蒟蒻,望落去七彩繽紛!淡淡的調味透出和式優雅
@ichijuissaihk
一汁一菜 (中環)
中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖