中環創新破格台灣菜 超黑嘅牛肉麵 創意芋泥乒乓球‼️香港人好耐都冇去過旅行,開始懷念台灣嘅美食🥲,但其實香港都有好多台灣菜館。但有時都食悶咗而呢間餐廳就提供多款新派台菜,打破傳統🤔。 Check in Taipei  位於中環扶手電梯下面,據說老闆係加拿大人,可能就因為係外國人,所以先製造到台式fushion料理😅。 餐廳裝修呈玩味風格,門口有大大盞霓虹燈寫著「我愛台妹」😏,亦設有酒吧高枱。坡璃貼有魷魚遊戲嘅logo,仲有魷魚遊戲嘅專屬菜單,好彩冇擺到木頭人公仔喺門口😨。 黑蒜牛肉麵$118 價錢算係偏貴,以正常台灣菜黎講🤑。 湯頭望落就真係超級黑,聞落超重蒜香同藥材味,但撇除面頭黑色嘅點點,佢本身都係清清地。飲落牛骨味濃郁,甜中帶黑蒜甘香,食到係真材實料,風味濃厚😍。 牛腱肉只有3片,期望會有更多,質感非常軟腍,炆得好耐,中間嘅筋位有少少溶化嘅感覺,肉味濃,食材的確唔錯👍。 旁邊有大量蒜蓉,喺黑色嘅湯底顯出白色嘅點點,而佢一D都唔搶,反而非常之creamy,甘甘地嘅,令口氣更臭😂。 百頁豆腐食落一D都唔齌,Q彈爽口,唔似平時超市嗰D。蟲草花事先有炸過,脆脆地,又有少少油香,令我食上隱🤪
中環創新破格台灣菜 超黑嘅牛肉麵 創意芋泥乒乓球‼️

黑蒜牛肉麵$118

黑蒜牛肉麵

價錢算係偏貴,以正常台灣菜黎講🤑。

百頁豆腐食落一D都唔齌,Q彈爽口,唔似平時超市嗰D。蟲草花事先有炸過,脆脆地,又有少少油香,令我食上隱🤪。蛋就係五七成熟嗰隻,只有少少流心。

黑蒜牛肉麵

麵條用上刀削麵,夾落好滑,口感非常Q彈(Q彈x1),煙韌,有少少似水晶粉,掛上黑色嘅點點,幾特別嘅👍👍。

台式肉鬆榨菜蛋餅$68

台式肉鬆榨菜蛋餅

望落幾colourful,而且超級長😂。蛋餅皮係薄嗰隻,食落有劾性,煙韌,唔錯。中間用上鴨蛋,蛋黃嘅比例較少,但佢嘅表面平滑,偏向彈牙,但味道同雞蛋相若😅。

台式肉鬆榨菜蛋餅

榨菜比起咸菜冇咁powerful,質感有少少似橄欖。再配上大量嘅肉鬆,醬油膏同蛋黃醬。如果佢切得細D就可以一啖咬哂,D肉鬆就唔會飛走哂😂

鹹蛋黃芋泥乒乓球$72

鹹蛋黃芋泥乒乓球

佢個木盤真係一個乒乓球拍🏓,呢樣野算係自家創作,但D紫薯粉同蛋黃醬都有少少多餘😅。

外面係一層裹上麵包屑嘅炸皮,但就炸得耐左,已經變到啡色,咬落有少少硬。有少少似酒樓嘅紫心香芋丸🤨。

第二層就係一個類似芋泥麻糬嘅物體,見到入面係起膠嘅,質感軟糯Q彈,黏中帶少少韌性,同想像中嘅芋泥texture有少少分別。味道冇想像中咁甜,但都有芋頭香🧐。

鹹蛋黃芋泥乒乓球

中間就係純咸蛋黃+咸蛋黃醬。咸蛋黃仲係暖暖地,質感就好似沙咁,順滑而高膽固醇😅。咸蛋黃醬同咸蛋黃相若,但顏色較谈,好rich但有少少齋,冇乜甜/咸嘅調味🥲。

黑芝麻麻糬 (不在正餐牌中)

黑芝麻麻糬

呢樣野其實係18年台灣大熱嘅淡水名物,當年喺ig洗版。要將牛奶加熱再加入木薯粉煮至糊身起筋,再加入煉奶雪凍而成🥶。

餐廳就將麻糬同芝麻粉比你自己搞。麻糬一拉就連根拔起,放係度果陣就好似一個人懶到扒左喺張床度,變成一pat 野咁🤣。

黑芝麻麻糬

麻糬入口冰凍,绵滑漿口,入口即化,比起正常麻糬,呢隻更加軟化(半液體固體狀態)。味道方面,香滑奶濃,甜度適中🤩。麻糬會自然痴著D粉,有少少似糖不甩咁。配上幼細/無加糖嘅黑芝麻粉,香口甜美。建議餐廳可以有雙拼粉嘅選擇,始終味道較為單一,隻碟可以再平啲大啲。

• 奶奶麻糬