2017-08-29 125 瀏覽
早前,同一班朋友黎到中環食飯,我地都係日食痴🇯🇵,所以就黎呢間居酒屋🥃,一入到去俾人感覺好Chill🌾,環境舒服,燈光幽暗,所以我適合一班人吹水傾計!💦以下兩碟都係廚師推介👨🏻‍🍳上圖: 明太子玉子燒🍳,我都會極力推介,可能我本是係玉子控,但廚師煮到啲蛋好嫩滑👍🏿加上中間夾雜住明太子,味道新鮮,想像不到原來咁夾!👍🏿下圖: 海虎蝦雞皮卷🍤,廚師將雞皮繞住海虎蝦一齊燒,幾特別👍🏿我本身對多春魚唔太喜好,但估唔到都幾易入口!以下呢碟,係我認為最好食😋將雞肉棒混上生蛋黃一齊食,簡直一流👍🏿荔枝豬肉卷,本人表示一般,感覺味道有啲格格不入。牛舌果然係厚切👅建議食一塊夠曬!但肉質嫩而不韌👍🏿梅酒易入口,較為香甜,適合女士們,配小食亦佳!呢個芝士年糕,一咬落去入面嘅芝士會滲曬入口中,好滿足👍🏿本人亦好推介呢款雞翼,廚師首先將明太子釀入雞翼入面先,之後再去燒,將兩種食材融為一體,味道有點辣,但可以接受!最後,呢碟炒飯比較普通,加上有點油膩。總結而言,呢間居酒屋都推介比大家可以同一班朋友或同事𣈱聚🍽🍴👍🏿
以下兩碟都係廚師推介👨🏻‍🍳
明太子玉子燒
海虎蝦雞皮卷
我本身對多春魚唔太喜好,但估唔到都幾易入口!
黑白芝麻炸多春魚
免治雞肉棒
荔枝豬肉卷,本人表示一般,感覺味道有啲格格不入。
荔枝豬肉卷
牛舌果然係厚切👅建議食一塊夠曬!但肉質嫩而不韌👍🏿
牛舌厚切
梅酒易入口,較為香甜,適合女士們,配小食亦佳!
梅酒
呢個芝士年糕,一咬落去入面嘅芝士會滲曬入口中,好滿足👍🏿
日本芝士年糕
明太子雞翼
最後,呢碟炒飯比較普通,加上有點油膩。
日本和牛炒飯
明太子玉子燒