2022-05-16 61 瀏覽
之前在銅鑼灣工作已經去過燈籠滷味多次外賣,次次都排長龍,今日在中環辦事,之後滂沱大雨,就在附近尋好吃,發現中環新開了新概念店舖,可以不必等位入座。店舖唔細,色彩繽紛,想必想營造夜市色彩繽紛的感覺,成功做到幾分相似。今日冇食晏胃口大開,先點了師大豐沛,是必點的招牌,一次過吃雞翼、豬肚、蹄筋、甜不辣、麻吉燒、白蘿蔔、大豆皮、杏脯菇、百葉豆腐、唐生菜,夠多元化,滷水汁都幾好,最主要夠搶,食完有餘韻。麻辣鴨血野菜冬粉鴨血夠脆,麻辣味唔過搶,這個是應該的味道,台灣人唔鍾意食過辣,唔同四川,更加適合香港人。日本豚肉手工刈包,並非傳統做法,而且用沖繩 Aguu 豚肉,泡菜洋蔥生菜再配上泡菜汁。可能食肆太長時間休息,今晚員工非常好禮貌,意想不到!

可能食肆太長時間休息,今晚員工非常好禮貌,意想不到!