2019-04-08
喺中環返左好多年工,最近一年先搬離此地,但依然掛住呢區既美食。話說中環美食選擇多,但價碼同地價成正比,要搵到CP值高既餐廳並唔易。近日同女友返來行下,發覺X華條街多左間幾有趣既茶餐廳。近年好多茶餐廳都愈來愈注重裝潢,但好多食物水準一般,好多都係得個樣!但呢間就完全唔同,係從內涵上convince到我。呢間野既舖位以前係一家佔地3層既餐廳酒吧,冇做後原址全部變成呢間茶餐廳,所以淨係講面積都大過人。懷舊得過份既裝修好似帶我返去80、90年代黃金時期既香港,倍感親切;更值得表揚既係連餐牌上所有食物都彷彿時光倒流咁,我可以食返果陣時周街都係、但依家近乎沒落既鼓油西餐。經典之一係果時好興既鐵板牛扒餐——女友叫左一份香煎西冷扒5成熟,厚切既西冷用鐵板上,Waiter會喺你面前淋黑椒汁,即時煙冒瀰漫,塊扒腍得來質感很好,濃郁既肉汁非常入到塊牛扒,肉香亦不俗,絕對高質過以前既扒X之王,薯條係用舊酒樓食到既扭紋粗薯條,炸得香脆可口。整體對得住個價錢。另一經典係小弟叫既肉絲炒面,同樣係用鐵板上!面餅炸到脆一脆,正!令我驚喜既係啲銀芽全部都搣得乾淨,呢點好多高級餐廳都做唔到。肉絲、冬菇、韮王等材料都好傳統,
但呢間就完全唔同,係從內涵上convince到我。
另一經典係小弟叫既肉絲炒面,同樣係用鐵板上!面餅炸到脆一脆,正!令我驚喜既係啲銀芽全部都搣得乾淨,呢點好多高級餐廳都做唔到。肉絲、冬菇、韮王等材料都好傳統,如果有芥辣醬就Perfect。
要講懷舊,呢度既飲品更有Feel。我試下嗌左杯「薄荷朱古力」相信依家好少地方有得飲。睇賣相已非常IGable,飲啖真係不得了,平時唔係太好薄荷既我都覺得好飲,兩種帶苦既野沖出來既飲品,竟然完全唔苦,而係衍生出另一種甜。從來唔知薄荷同朱古力可以咁水乳交融!