餐廳: Gishiki Lounge
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
有時夜晚同朋友食完飯都會想搵個地方繼續傾下偈,上星期我就同朋友嚟咗呢間喺中環大館入面嘅酒吧!佢哋以日本歷史悠久嘅傳統表演藝術「能劇」為主題,所有cocktail都係以能劇嘅情節同面具為設計靈感同命名,非常特別同有意思!招牌Cocktail分咗3個部分:「Jo序」係比較容易入口同清新嘅cocktail,「Ha破」酒精濃度就會比序高啲,而最後「Kyu急」就係用料較特別同酒精濃度最高嘅~我同朋友最後就決定試咗「Jo序」嘅cocktail😆 🍹SCENE 2 - JŪROKU (十六)Cocktail以Rum酒為基底,頂層係菠蘿味嘅泡沫,飲落都幾清新仲帶點椰子香~賣相其實係寓意小朋友雪白嘅肌膚同紅唇,所以用上白色同紅色👄🍸SCENE 5 - Ö-TOBIDE (大飛出)呢杯個泡泡造型非常吸睛🫧 Cocktail base係Gin,最初飲落苦澀味比較重,但擺咗一陣之後就較容易入口,橙味Sake嘅味道亦會更突出~🍪PEANUT BUTTER MISO COOKIES ($68)呢個曲奇有驚喜😍 本身以為係好似牛油曲奇嘅口感,但食落竟然係我最鍾意嘅美式曲奇軟身嘅口感,花生醬嘅甜味同麵豉醬嘅鹹香係出

🍹SCENE 2 - JŪROKU (十六)

🍸SCENE 5 - Ö-TOBIDE (大飛出)

呢個曲奇有驚喜😍 本身以為係好似牛油曲奇嘅口感,但食落竟然係我最鍾意嘅美式曲奇軟身嘅口感,花生醬嘅甜味同麵豉醬嘅鹹香係出奇地夾😋

🐟SABA MOUSSELINE ($98)
鹹魚乾配上芝麻同合桃,送酒都幾夾~

酒吧有吧枱同埋梳化坐位,環境非常舒適,幾啱同三五知己嚟呢度飲杯酒傾吓計🥂