2022-10-20
📍#塩 (中環)中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗♡人均消費: $1384 @2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺好掛住日本啊🇯🇵 好想飛返轉🥹 今日去左中環搵居酒屋 ~ 俾我搵到一間傳統地道的日式居酒屋🏮 ! !居酒屋以原木的顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,環境裝修令人感覺好似去左傳統日本居洒屋咁,而店內亦有一啲老闆的私伙收藏品,令到古色古香既既居洒屋加多左少少時代感。❣️#櫻花蝦豆腐 💰$78職員推薦~ 算係餐廳裏面比較特色同多人叫嘅前菜之一,用左櫻花蝦包住豆腐煎香,上枱時櫻花蝦嘅味道超香,咬落去之後,豆腐非常嫩滑,兩樣嘢加埋一齊都幾夾😋❣️#Shio角切魚生沙津 💰$128呢間居酒屋嘅價位來講,呢個沙律都係性價比比較高嘅前菜,魚生同沙律菜都新鮮~ 特別之處係沙律上加咗芝麻作點綴,而且都比較大碟,個人覺得都可以一試。❣️#海膽吞拿魚蓉生卷 💰$198賣點在於疊成山咁高既嘅海膽同吞拿魚蓉~係唔太會出錯嘅卷物,海膽鮮甜,特別之處係卷物上加咗芝麻,好似加咗少少點綴咁,口感同味道更豐富。❣️#自家製免治雞肉棒 💰$58雞肉棒喺以餐廳自家製手打雞肉作賣點 配上日本蛋黃 蛋香味濃
📍#塩 (中環)
中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓
♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗
♡人均消費: $1384 @2
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
❣️#櫻花蝦豆腐 💰$78
❣️#Shio角切魚生沙津 💰$128
❣️#海膽吞拿魚蓉生卷 💰$198
❣️#自家製免治雞肉棒 💰$58
雞肉棒喺以餐廳自家製手打雞肉作賣點 配上日本蛋黃 蛋香味濃郁 沾上蛋漿之後 味道更有層次
❣️#日本豚五花腩 💰$48
味道不錯,脂肪同腩肉平均,食落滿有油脂,但價錢略貴~
❣️#喜之次一夜干 💰$188
喜知次係日本人視為最珍貴的魚類之一,風乾之後,魚質更紮實 亦不會有魚腥味 加少少檸檬汁更好食😋
❣️#白鰻魚 💰$78
唔算有太大記憶點 ~ 🤣 中規中矩 味道不錯。
❣️#燒三文魚皮 💰$78
好食😋 燒三文魚皮超香脆 ~ 即叫既燒,一路食一路脆到卜卜聲~
❣️#雞白湯野菜鍋💰$138
估唔到呢個鍋係今晚令我記憶最深刻☺️ 初初叫野菜鍋主要都係想食下菜。完全冇預計過雞白湯會咁好飲 ~ 一問之下,知道原來廚師係用十隻雞嚟煲一鍋湯,唔怪得知雞味咁濃郁,真係好好飲💛雞白湯先係主角‼️ 而啲菜都好鮮甜❤️🔥 勁推薦🤤
❣️#威士忌黑糖菠蘿 💰$42
值得一試嘅黑糖菠蘿 ~ 平時啲居酒屋都係燒菠蘿為主 。見到威士忌黑糖菠蘿已經心心眼,好特別而又真係夾到❤️🔥‼️ 菠蘿鮮甜,裏面夾雜着淡淡的酒香味😆好食😋
❣️#燒飯團 💰$48
飯團外面用咗飯素包住,食落幾香口~
另外,我哋仲叫咗兩杯酒小酌怡情下💛 叫左黃猿燒酌 $88,同京姬柑熟柚子梅酒 $88,個人覺得味道都不錯,梅酒唔會太甜,亦帶有淡淡的柚子香味,可以一試。
**餐廳逢星期二、五會在豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身,亦有十款以上的剌身以供選擇😍😍😍 **
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺