2021-07-27
時常聽人說中環有間好抵食嘅omakase叫鮨野,今日終於被朋友邀請一試!這間餐廳跟一般omakase 嘅setup唔係好同,不是一排式的座位,而是圍着三邊的座,廚師在中間為你煮理食物。這個setting私隱度沒有那麼高,清楚看到對面客人用餐的情況。食物方面相當唔錯,我們點了$1380餐。前菜有鯛魚卷,舞蓉菇,炸白蝦。刺身包括手咁大嘅日本真蠔,下口池魚,紫蘇葉大拖羅,鮫鰈魚配赤海膽,左口魚邊配白海膽,煙燻赤鯥。小食有鬼爪螺,安康魚肝。熟食汁煮太刀魚。壽司有北寄貝,地目鯛,梳子魚,14日熟成拖羅,銀雪魚,北海道馬糞膽。全部食材都好新鮮,每道菜廚師都用了心機去配搭。咁嘅價錢,仲可以食到三種唔同嘅海膽。性價比超高。雖然餐廳有點比一般Omakase “熱鬧”,食物質素彌補這方面的缺點,一定會再試。
小食有鬼爪螺,安康魚肝。熟食汁煮太刀魚。