2023-10-11
今次去𝟐𝟓:𝟎𝟎 @xxv.hr ❣︎ 呢個係一個喺走數日找數嘅post (文末講下點解)⋯⋯話說之前食完pizza後想落下場,見到𝟐𝟓:𝟎𝟎 bookmark咗咁耐又好似幾正咁,決定踩上去試下😚搭𨋢上到去有特別的開門技巧!唔開估,到時就會知🫣入到去裝修好有格調!同埋每款層次都好豐富,味道配搭好有創意 (褒意),不枉此行!✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 𝑭𝒖𝒍𝒍 𝑩𝒍𝒐𝒐𝒎 ($138)有被驚艷到❣️入口非常順滑,金酒透住小小櫻花香+幾勁嘅西柚味🤌🏼平時我最怕西柚味,但佢嘅苦只有少少澀,苦味更重,更多係帶動酒嘅唔同層次,苦得其所👌🏼bartender介紹係將西柚皮放入離心機提取精華,感覺很高級的樣子呢✨同埋我覺得仲有陣炸脷嘅辣味,飲到最後嘅酒有啲鹹 (應該關鹽漬櫻花事),層次真係好豐富🥹🩷呢杯酒模仿思念一個人嘅心路歷程:起初苦澀,伴隨微微辣味刺激,最後只餘眼淚滑入回憶嘅杯底,靜靜陪伴美好如花嘅記憶🌸呢杯係我見過少數真係做到佢backstory成個旅程嘅cocktail,超級無敵好評!😭❤️🔥朋友話酒味好重,我覺得一般般?對我嚟講係正常雞尾酒嘅口感,不過小甜酒選手要慎入喔🫶🏻(P.S.
✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎
1️⃣ 𝑭𝒖𝒍𝒍 𝑩𝒍𝒐𝒐𝒎 ($138)
(P.S. bartender喺上酒介紹嘅時候+過咗一陣都有過嚟問我:有冇掛住邊個呀?我嚴重中槍⋯⋯可以盲揀到一款咁fit自己現況嘅酒真係緣份)
2️⃣ 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚𝒃𝒆𝒆 ($138)
呢杯個樣超可愛!但我唔係好鍾意佢微微夾雜住嘅蜂蠟味🐝杯酒附帶嘅花花係可食用嘅,據說會有啲辣,但我食唔出🫣如果鍾意蜜糖+厚實啲嘅質感,應該會幾鍾意呢杯🍯
3️⃣ 𝑻𝒆𝒂𝒓 𝑫𝒓𝒐𝒑 ($138)
呢杯以tequila做基調、果味加埋精釀西柚啤酒非常清新,係小甜酒!杯緣滾咗一圈rose salt,加埋tequila一下炸落喉嚨,係好有熱帶風情嘅tequila炸彈,據說靈感來自愛情嘅唔同面向,甜酸苦辣俱全,嗌佢唔會出錯😚
4️⃣ 𝑩𝒖𝒛𝒛𝒚 𝑺𝒒𝒖𝒂𝒅 ($138)
可能係今晚最神奇嘅味道👀呢杯摻咗蔘味嘅義大利庫司+接骨木花,果然係bartender形容嘅「有酒精版花旗蔘蜜」,幾鍾意😋!不過朋友感覺一般 (more for me!)
5⃣️ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒓𝒚 𝑵𝒊𝒈𝒉𝒕 ($138)
呢杯果味重,裏面雖然有成塊西柚做點綴,但味道酸酸甜甜,非常清新,少見唔落梳打水都可以咁輕盈嘅口感☁️
6⃣️ 𝑺𝒌𝒊𝒏𝒏𝒚 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔
有被呢個薯條驚喜到!本身啲朋友上嚟前不停嘈住要食黑松露薯條,點搵俾佢哋啊⋯⋯上到嚟諗住求其嗌個薯條算,點知一入口,咦?黑松露味嘅?送酒一流,讚!🫶🏻
✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎
太鍾意呢間bar啦🥰bartender服務真係超好,一入座就會開始介紹佢哋嘅menu 留意!唔止係講「邊款邊款多人揀」/「邊款邊款啱女仔飲」,佢哋真係會拆開每杯嘅唔同成份做講解,同埋會講邊款會偏甜/酒味重,仲會介紹佢哋雞尾酒嘅創作理念,真係好用心😭🩷同埋可能星期一客唔多,bartender會同我哋吹下水,臨走嘅時候,bartender同我哋講星期五/六去飲酒嘅話,佢哋會煲湯俾我哋飲🫢本身諗住聽完就算,點知我返屋企先發覺漏咗個袋喺bar到!哎呀,真係唔好彩,惟有星期五開學日去攞返個袋+飲湯啦😔🤝🏼🥃
點知真係連環不幸事件,蘇拉打到嚟,冇得出門被迫走數,惟有出住post期待下𝟐𝟓:𝟎𝟎第二彈!