2023-01-19
中環異國風情神秘秘魯菜初體驗🇵🇪ICHU📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓「手會鬆燈會滅有限期,為何未能讓我死去便要認識你 」#黑暗中漫舞 #陳奕迅一向都鐘意嚐試新野,前排成班朋友話要慶祝生日,要搞搞新意思,唔食平時食開嘅,於是就有人提出咗要嚟試一試中環嘅秘魯菜。餐廳佈置得好貼合南美風格,燈光昏暗之下各種熱帶雨林嘅佈置令人彷忽走入神秘國度,用餐環境幾特別。-前菜🥗-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️上枱擺盤色彩繽紛,賣相非常吸睛,彩色瓷器盛載兩份灰色軟身Taco餅皮,包住慢煮豬頸肉同埋少少蔬菜同醬汁咁,食落酸中帶微辣,幾開胃。-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️又係一道令人賞心悅目嘅前菜,多種海鮮三文魚,帶子,八爪魚等切粒堆砌成撻形,中間鮮黃色嘅秘魯辣椒醬具有畫龍點睛嘅效果,撈勻之後一齊入口層次感好豐富,海鮮粒嘅咬口再加上酸汁同辣醬配搭,味道新奇有趣。-主菜🍝-Bistec Argentino 4.2/5⭐️餐廳選用阿根廷肉眼扒,擺盤好有原始風格,火喉控制得唔錯,外焦內嫩,而醬汁方面亦都好特別,係類似泰式海鮮汁,咸鮮得嚟又有薄荷葉嘅香氣,係一個令人幾驚喜嘅
ICHU
📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓
「手會鬆燈會滅有限期,為何未能讓我死去便要認識你 」
#黑暗中漫舞 #陳奕迅
-前菜🥗
-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️
-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️
-主菜🍝
-Bistec Argentino 4.2/5⭐️
餐廳選用阿根廷肉眼扒,擺盤好有原始風格,火喉控制得唔錯,外焦內嫩,而醬汁方面亦都好特別,係類似泰式海鮮汁,咸鮮得嚟又有薄荷葉嘅香氣,係一個令人幾驚喜嘅配搭。
-Tatarin De Mar 4.25/5⭐️
再嚟一道顏色鮮豔嘅墨魚汁海鮮扁意粉,材料豐富,每碟都有蟹鉗,蝦肉,青口,龍蝦肉等,意粉係我鍾意彈牙爽口質感,不過醬汁偏咸咗少少,稍稍扣分。
-甜品🍮
-Chef Dessert Selection 4.1/5⭐️
賣相亦都好新奇,好有民族風,上面係灑咗玉桂粉嘅Cream,再底下係雲呢拿雪糕咁,撈勻一齊食唔錯,但味道上無乜驚喜。
-飲品🍸
-Chicha Morada 4.25/5⭐️
依杯係秘魯嘅特色飲品,由當地紫色粟米提練而成,飲落酸酸甜甜兼帶少少玉桂香,係第一次試到嘅味道,唔錯。
總結:餐廳主打南美州菜系,第一次試唔太識評論,大部分菜式都顏色繽紛,而且醬汁方面多數以酸辣為主,但就用餐體驗嚟講都唔錯,而且餐廳裝修佈置打燈亦都吸引,不過當晚發現餐廳衛生麻麻,用餐中途發現有小強出現,最後要換枱先解決。另外今餐係朋友請客,就無留意到食物價錢,無論如何,今次都係一個新奇有趣嘅體驗。
====