2024-07-27
如果係中環區返工,一定會留意到依間位於交易廣場嘅米芝蓮星級餐廳。主打精緻粵菜融入時令食材同埋創新烹調方式,加上舒適嘅用餐環境,吸引好多回頭客。蔥油海蜇球|椒鹽豆腐粒晶凝通透嘅海蜇,配搭香濃嘅蔥油,爽脆中又有蔥油嘅香味。而豆腐粒經過香炸,外脆內軟又有豆香。安格斯牛肉叉燒第一次見到呢個名,我就諗緊究竟係牛肉定係叉燒。原來係入咗整啲嘅叉燒烹調方式去製作牛肉,焦香中又大有叉燒嘅甜味。清心潤肺素湯每人一盅嘅足料靚湯,有認眼、黃耳、無花果等等嘅素料,啱晒蟹藥清新消暑啲選。腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡鮑魚切片,配搭夠咸香嘅腿茸醬,鮑魚口感爽口又帶甜味。生燒原條火煎魷魚魷魚用咗原條去燒,所以做到外皮焦香和鎖住肉質,同時做到嚼勁嘅口感。陳皮豉汁蒸海鰻海鰻肉質比較厚身又有彈性,最適合就用豉汁去蒸煮,火候恰到好處,令到海鰻吸收晒豉汁嘅味道。玫瑰岩鹽蒸嘉美雞嘉美雞出咗名肉嫩多汁,配搭玫瑰岩鹽去調味,簡單嘅調味先可以帶出雞肉本身嘅肉味。最後甜品都好有特色,我就最鍾意雪糕嫲嫲餅,熱辣辣嘅餅身回答冰凍嘅雪糕,一冷一熱都幾特別。
蔥油海蜇球|椒鹽豆腐粒
安格斯牛肉叉燒
清心潤肺素湯
腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
鮑魚切片,配搭夠咸香嘅腿茸醬,鮑魚口感爽口又帶甜味。
生燒原條火煎魷魚
陳皮豉汁蒸海鰻