2023-09-14 462 瀏覽
呢度嘅cocktail設計非常精緻,以時間為製作cocktail嘅靈感,絕對獨一無二!而cocktail tasting menu更加係佢地嘅一大特色!由佢地嘅Head Mixologist Kenzo所設計,佢以前喺W Hotel嘅woodear同East Hotel嘅sugar做過,tasting menu設計極盡心思♡喺出面其他地方都好少機會有得咁試(*´∀`*)當日星期日晚去都唔算多人,入面嘅氣氛幾laid back,岩哂intimate chat整個室內以暗色為主調,摩登有格調。入面仲有一個semi-private room,座位隔離係充滿植物半透明嘅窗,有種幽靜嘅感覺 (•͈⌔•͈⑅)每位Staff都對佢地嘅所有酒好熟悉 ,仲好樂意同我地分享每杯嘅酒材料同點樣製作,每一杯背後都有故事咁。絕對可以迎合唔同心情、經歷、同埋口味(;´༎ຶД༎ຶ`)Starry Night $138·˖✶Earl grey infused chivas regal 12 years, passion fruit, grapefruit, apple, lime, grapefruit bitters, c

整個室內以暗色為主調,摩登有格調。

Starry Night $138·˖✶
Earl grey infused chivas regal 12 years, passion fruit, grapefruit, apple, lime, grapefruit bitters, clarified & carbonated

以Earl Grey tea融入Chivas Regal12,並加入熱情果、西柚、蘋果、檸檬同葡萄柚苦精。帶有淡淡嘅茶香同埋果味,清新而不甜膩,加入碳酸後,酒精更加均勻

Remember me $138 ·˖✶
Coconut Oil Fat Washed Chivas Regal 12 years, Ardbeg 10 years, lime Bitters & Umami Bitters

呢款用左椰子油脂浸Chivas Regal 12同Ardbeg 10兩款whiskey為基底,加入兩款苦精,其中Umami Bitters以海帶、魚片同乾香菇等材料製成,味道香濃。整體黎講呢款酒味比較濃烈~同行男仔朋友好鍾意,仲叫左兩杯!

Jobilee $138·˖✶
Montelobos Mezcal, Widges Gin, Campari, Cynar, Amaro Montenegro, Fernet Branca & Grapefruit Bitters

呢款結合左Mezcal+Gin同Campari、Cynar同Amaro Montenegro三款利口酒同葡萄柚苦精。第一啖飲落會感受到Mezcal帶嚟嘅煙燻味+Gin嘅清爽柑橘草本香氣。三款利口酒嘅甜苦味道令味覺充滿層次感,最後加入Fernet Branca同葡萄柚苦精,為味道再添咗微妙嘅薄荷苦味同柑橘香氣,飲落去味道都幾複雜~一杯已經有哂tequila, gin同liqueur等多種不同的口味了!

Rising Hour $138·˖✶
Jasmine Infused Richmond Gin, Italicus, Green Apple, Coriander, Lemon, Lime, Grapefruit Bitters, Citrus Olive Oil & Milk Washed

一款複雜而balance嘅cocktail,風格優雅迷人。以茉莉花Richmond London Dry Gin為基底,加入意大利柑橘味甜酒Italicus,營造出花香和柑橘味的基調。同其他材料一齊搭配得非常出色。
飲落第一啖係青蘋果嘅香氣,接住係檸檬、青檸同柚子苦味嘅酸爽組合(๑´ㅂ`๑) 牛奶令杯酒嘅質感更柔滑,最後加入嘅柑橘橄欖油令成件事更奢華!呢杯cocktail充滿了層次感和精緻的口感!

House Red $98 x3 each·˖✶

呢度每杯cocktail從配料的選擇到口感嘅搭配,都展現左調酒師嘅創意同對味覺體驗嘅追求。無論你想要享受清新的茶香果味、濃烈嘅威士忌風味、複雜嘅利口酒組合定係優雅花香,佢都能帶比你獨特而美妙嘅品味體驗。大家有機會要試下 (•͈⌔•͈⑅)

Total $1082