餐廳: Tokio Joe
資訊:

#pb食在中環 中環蘭桂坊的日本餐廳🇯🇵等我慢慢Post番聖誕大餐先🤣 平安夜個日約左一班朋友仔去中環蘭桂坊嘅一間日本餐廳食野😋 呢間日本餐廳係屬於LKF Concept 原來佢係1995年開業 至今已經開業超過25年 而且佢係10幾年前已經開始推出omakase menu 真係好難得👍🏻 店內都幾大 環境好有傳統日式高級餐廳feel😍 平安夜個晚食飯又有live band唱聖誕歌 又有駐場魔術師表演魔術 幾有氣氛🥰 我地個晚由7點坐到11點 可以慢慢傾計、食下野❤️.我個次試嘅係Christmas Set Dinner 一共9個dish 價錢每位$900😋 見佢平時有weekend brunch (12pm - 3pm) 可以任飲任食 價錢每位$580 好似都幾抵食👍🏻 值得一讚嘅係我地平安夜個晚食 佢都冇要求我地一定要食set 可以散叫都得 感覺幾好🥰🔹Appetizer Duo🦪兩款前菜分別係芝士焗蠔、辣三文魚天婦羅😋 隻蠔都幾大隻 而且食落仲好juicy 唔會焗到好乾身😍 辣三文魚天婦羅細細件 但幾惹味👍🏻🔹Sashimi Moriawase🐟推介❤️ 然後就到刺身五點盛 分別係拖
#pb食在中環
中環蘭桂坊的日本餐廳🇯🇵
🔹Appetizer Duo🦪

🔹Sashimi Moriawase🐟
推介❤️ 然後就到刺身五點盛 分別係拖羅、油甘魚、白蝦、海膽帶子、金目鯛😋 全部都好新鮮👍🏻 拖羅、油甘魚油份超重 入口即溶😍 蝦、帶子、金目鯛都好爽口🥰

🔹Tai Miso Soup🥣
用鯛魚煮成嘅麵豉湯 飲落好有鮮味😋

🔹Chef’s Sushi Selection🍣
推介❤️ 壽司分別有中拖羅、池魚、燒帶子、三文魚、辣吞拿魚脆卷、Joe’s Sushi😋 件件都好大件😍 個人比較欣賞中拖羅、池魚、Joe’s Sushi 呢幾款食落口都超滿足🥰

🔹A5 Saga Beef Usu Yaki🐮
推介❤️ 用A5佐賀牛包住洋蔥、蒜片😋 一啖過食 油份超高 大滿足😍 個牛煎香左 依然好嫩滑🥰 底層仲有少少沙律菜可以解漏👍🏻

🔹Vegetable Inaniwa Udon🍜
之後食碗雜菜稻庭烏冬繼續解解漏🤪 稻庭烏冬口感幼滑、幼細 而且份量都幾多😍

🔹Pineapple Sherbet🍍
最後就到甜品 - 菠蘿雪芭😋 用番半個菠蘿裝住 食落菠蘿味幾濃 中間仲食到少少菠蘿肉👍🏻

整體✨ 呢間日本餐廳係蘭桂坊裡面 地點好就腳 而且開業超過25年 絕對係品質保證❤️ 店內環境好大 不過坐滿人就會有少少嘈🤪 食物質素幾高 重點係食得好飽 價錢亦唔會好進取👍🏻 想搵間地方同朋友仔享受下、食下野都幾好🥰

Tokio Joe (中環)
中環蘭桂坊16號地舖
2022-12-24