2021-09-06
最近翻新後既中環街市開幕極速爆紅,街市本身已經坐立係中環中心地段佔盡地理優勢,活化後新舊共融既設計,吸引左好多人既眼球。雖然入面既餐廳店鋪尚未完全開哂,但已經人氣極旺,黎打卡潮聖既人絡驛不絕。開幕之後已經先後黎過幾次,無論係平日假日黎到都係插針都插唔入。.I-O-N位於翻新後既中環街市既中層一樓,無特別排程去潮聖,只係假日經過有位所以決定坐低先食個早餐先再繼續行程。暫時眼見以附近已開既餐廳商店計算,I-O-N Café所佔面積都算數一數二大。有窗口位置望到內園,係到歎番杯咖啡都幾Chill。.餐廳無套餐全部係散叫項目。去既時間係10點左右供應緊早餐,以各類輕食咖啡為主。 素食法式芝士多士 💲48⭐️3.6/5多士係酸種麵包,配以牛油果、大啡菇、芝士同炒滑蛋,仲有配沙津菜感覺上算係健康素食朋友之選。份量幾多,特別係牛油果鋪到滿滿,滑蛋都炒得嫩滑。以中環區一個同等份量既早餐價錢亦算貼地,綜觀成個早餐餐牌,呢份餐點好似性價比最高。.水果乳酪麥片 💲88⭐️3.5/5初初以為係乳酪麥片係一碗原來係兩隻分開上,所以份量好多。乳酪有得揀低脂、原味同水果味,生果就係六款中揀兩款。始終係無難度既現成作品,
素食法式芝士多士 💲48
⭐️3.6/5
水果乳酪麥片 💲88
⭐️3.5/5
初初以為係乳酪麥片係一碗原來係兩隻分開上,所以份量好多。乳酪有得揀低脂、原味同水果味,生果就係六款中揀兩款。始終係無難度既現成作品,不過不失但性價比唔算高。
Ice Americano 💲50
Cappuccino 💲48
總結:整體價錢唔算平。純烘焙項目價錢比例貼地,但早餐單點項目平均其實索價過百,一份無跟餐飲既All Day Breakfast收費 💲168,即係連埋一杯簡單咖啡加一後接近人均💲250。環境舒服係但因為係開房式設計,附近經過既人流十分多其實都幾嘈幾熱鬧下。歸到貪新鮮此一遊打卡系列。