2018-06-03 484 瀏覽
無意中係OpenRice見到呢間有西式裝修,不過係食點心嘅餐廳,於是今日就同朋友嚟試吓啦餐廳係蘭桂坊唔難搵,不過餐廳喺8樓,要行兩層樓梯再轉升降機先到午市點心價錢介乎30幾至40幾蚊,唔算特別貴,不過每分只係得兩件大部份食客嚟到呢度都會選擇午市套餐,價錢係198+1 ,另外咖啡或茶要加$20點心有兩款,有蝦餃王以及海苔素粉粿,蝦肉好大粒,而且外層嘅餃皮晶瑩剔透點左竹笙瑤柱燉螺頭,竹笙好大塊,而且咬落去感覺到竹笙索左好多湯汁好入味,同時保留爽脆口感,螺頭夠軟腍而且鮮味十足,另外加上幾粒杞子,感覺更養生下次嚟都會再飲呢隻湯朋友點左呢款煙三文魚沙律,三文魚有四片,沙律菜亦都好新鮮,不過自己覺得最好食嘅係鮮蕃茄咕嚕肉有雞肉或者豬肉揀,我哋就選咗豬肉,咕嚕肉脆卜卜,但炸粉又唔會太厚,咬落口啖啖肉,配上味道同樣係酸甜嘅石榴粒以及西柚粒味道更是絕配, 我同朋友都大讚咕嚕肉炒得好好食蔥爆牛肉份量比預期中少,但牛肉炆得夠腍, 而且醬汁亦夠惹味餐廳有絲苗白飯或者荷葉飯供選擇,我哋兩個都揀咗荷葉飯,分量有點似珍珠雞,餐廳好貼心咁喺荷葉飯上面剪一個開口,令食客方便食用,荷葉飯味道有啲似炒飯,裏面有瑤柱荷葉飯同

下次嚟都會再飲呢隻湯

蔥爆牛肉份量比預期中少,但牛肉炆得夠腍, 而且醬汁亦夠惹味

荷葉飯同咕嚕肉味道好夾

朋友點左呢個椰子奶凍,佢話椰汁味唔算重,奶味就好香濃,配上開胃酸甜醬汁,令到炎炎夏日頓覺冰涼

個人極度推薦呢道「奶黃小甘筍配擂沙湯圓」,小甘筍其實係由薄薄嘅麵粉炸成,裏面包住甜而不膩嘅奶黃,三兩口就比我食晒
擂沙湯圓軟綿綿,煙韌有嚼口,入面嘅黑芝麻甜度恰到好處,令到我對呢度嘅甜品刮目相看

埋單每人約$220,價錢合理, 而且服務亦算周到。

• 奶黃小甘筍配擂沙湯圓